Jaan Tallinna stipendiumiga saavad TÜ andekad noored õppereisidele

10. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Üks Skype’i ja Kazaa loojatest, Jaan Tallinn, annetab Tartu ülikooli (TÜ) teaduskoolile tänavu 54 000 eurot, millega luuakse temanimeline stipendium reaal- ja täppisteadustes andekate noorte õppereiside toetamiseks. Eile Tartus alanud rahvusvahelisel konverentsil „Talendid tuleviku teenistuses III” anti tudengitele üle esimesed viis stipendiumit, teatas TÜ pressiesindaja.

„Käesolev sajand on ilmselt suuresti kujundatud reaalala inimeste ehk teadlaste ja programmeerijate poolt. Seetõttu on minu stipendiumi eesmärgiks sillutada noortele ja reaalalal võimekate inimestele seda teed, mida mööda ma ise olen paljuski kõndinud. Viia nad kokku inimestega, kes on neile võrdsed mõttekaaslased ja anda neile õng oma mõtlemisvõime edasiseks arendamiseks,” põhjendas eesti ettevõtja ja programmeerija, Skype’i tehnilise lahenduse üks looja Jaan Tallinn stipendiumi loomise tagamaid oma videotervituses.

Eesti intellektuaalse ja konkurentsivõime kasvatamiseks loodud stipendiumile saavad kandideerida edukalt loodus- ja täppisteaduste ning tehnoloogia valdkonna riiklikel ja rahvusvahelistel olümpiaadidel või riiklikel õpilaste teadustööde konkurssidel osalenud teaduskooli õpilased. Stipendiumifondi raha kasutatakse õppereiside finantseerimiseks.

Stipendiumikomisjoni liikme, TÜ teaduskooli direktori Viire Sepa kinnitusel kuulutati konverentsil välja ka esimesed stipendiaadid, kelleks on viimase kolme aasta jooksul rahvusvahelistel koolinoorte olümpiaadidel Eestit esindanud ning praegu ülikoolis reaal- ja loodusteaduslikel erialadel õpinguid jätkavad teaduskooli vilistlased. Samuti võttis kolmeliikmeline stipendiumikomisjon arvesse üliõpilaste aktiivset ühiskondlikku tegevust teaduskooli tegevustes.

Jaan Tallinna stipendiumi tänavused stipendiaadid on:

  • Kristian Kuppart, TÜ füüsika bakalaureuseõppe 3. aasta tudeng
  • Taivo Pungas, TÜ informaatika bakalaureuseõppe 2. aasta tudeng
  • Madis Ollikainen, TÜ füüsika bakalaureuseõppe 3. aasta tudeng
  • Uku-Laur Tali, TÜ arstiõppe 3. aasta tudeng
  • Jaagup Repän, TÜ füüsika bakalaureuseõppe 2. aasta tudeng

Esimesed stipendiaadid lähetatakse 21.–24. veebruaril Melbourne’is toimuvale tuntud ettevõtlus- ja intellektuaalkeskuse CFAR (Center for Applied Rationality) workshop’ile. „Tegu on tõeliselt vinge kursusega, mis paneb oma eesmärke paremini formuleerima ja nende poole efektiivselt püüdlema,” selgitas stipendiumi rahastaja Jaan Tallinn, kelle valik langes CFAR-seminaridele isikliku osalemiskogemuse põhjal. Järgmisel aastal toetatakse stipendiumiga CFAR-seminaril osalemist USA-s.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!