Käia kirjanike radu…

31. jaan. 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Eesti kirjanike muuseumide ühing on andnud välja kümmekond eri voldikut pealkirjaga „Kirjanduslik teekond”, mille abil leiab kultuurset ja kirjanduslikku tegevust enam kui üheks päevaks. Iga voldik juhatab teed kümmekonda ühes piirkonnas asuvasse kirjanike ja nende loominguga seotud paika, mida külastaja muidu ehk ei leiakski.

Voldikud aitavad tutvuda Tallinnas Nõmme ja Kadrioru piirkonnaga, samuti tutvustavad Tartu, Võru ja Pärnu linna kirjandusväärsusi ning juhatavad teed Alatskivi, Palamuse ja Vargamäe tähtsatesse paikadesse. Iga voldik on kujundatud loogilise teekonnana, mille põhjal saab kavandada jalutuskäigu.

kirj_teekond_tartu_Page_1Kindlasti pakuvad voldikud üllatusi ka sellisele kirjandussõbrale, kes Nõmmel näiteks Underi ja Tuglase keskust ning Glehni lossi une pealt teab. Isegi kui neile ka Jaan Krossi lapsepõlvemaja tundmata ei ole, võib üllatusena tulla, et von Glehn suur Dostojevski austaja oli. Samuti juhatab Nõmme voldik teed Paul Kuusbergi ja Hugo Raudsepa koduni ning näitab, milline on Ralf Parve ja Lilli Prometi maja.

Kirjandushuvilised Kadriorus jalutajad, kellele Vilde ja Tammsaare muuseum selge kui vesi, saavad tänu teatmikule teada, kus elas Erni Krusten, Debora Vaarandi või kes elab veel praegugi Kadrioru kirjanike majas.

Tartus juhatatakse teed nii Faehlmanni, Liivi, Lotmani, Suitsu, Söödi ja Vilde kui ka Koidula ja Jannseni elukohta ning mitme mälestusmärgi ja trükikoja juurde. Oodatult on Tartu voldik kõige mahukam ehk ülikoolilinn kõige enam ka kirjanduskants.

Alatskivi voldik tutvustab lisaks Juhan Liivi ja Anna Haavaga seotud kohtadele ka näiteks Karl Aderi ja Arvo Mägi sünnipaika. Palamuse oma abil saab aga teha tõelise „Kevade“-teemalise ekskursiooni. Küsige voldikuid lähimast kirjandusega seotud muuseumist!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!