Kui palju maksab jalgpallimäng lumesajus?

24. jaan. 2014 Raivo Juurak - Kommenteeri artiklit

Praegu maksavad Martin Reimi jalgpallikooli lapsed õppemaksu 20–30 eurot kuus, kuid see summa võib peagi tõusta ligi kahekordseks. Oma igapäevast trenni tegevaid noori jalgpallureid pole see oht seni veel häirinud. Lihtsalt oodatakse, kuidas olukord laheneb, ja mängitakse jalgpalli – isegi lumesajus. Näiteks Viimsi pargi väljakul, kus harjutavad 4.–5. klassi poisid, algas treening lume rookimisega. Poistel oli kümmekond lumesahka ja lumi lükati sahaga joostes kokku.

Kui pole ise jalgpallitrennis käinud, siis mõnevõrra üllatab, et palli mängitakse seitsmekraadise külma käes ja veel lumesajus. Aga kui suusatajaid külm ei kohuta, miks peaksid siis jalgpallurid pehmemad poisid olema? Talvel peavad siiski paksud sokid jalas olema, et jalad lumes külmetama ei hakkaks, märgib poiste treener Ivo Lehtmets. 4.–5. klassi poisid on ka kõige nooremad, kes lumes harjutavad. Nendest nooremad treenivad soojas spordisaalis. Nii lumise väljaku kui ka sooja saali eest tuleb jalgpallikoolil muidugi renti maksta.

Algab treening. Poisid teevad põlvetõstejooksu ja muid jalgpalluri harjutusi. Korraldusi harjutuste tegemiseks ei anna treener, vaid üks poistest. Kui soojendus on tehtud, panevad pooled poisid kollased särgid selga ja algab mäng. Mängu ajal torkab silma üks meeldiv moment. Üks poistest annab teisele söödu natuke halvasti ja hüüatab spontaanselt: „Oi, vabandust!” Ja teine vastab: „Pole viga, juhtub!” Väravaid koguneb mõlemale poolele enam-vähem võrdselt ja mäng on tasavägine ning poistele huvitav.

Siis tuleb paus ja poisid teevad kiiruskatseid – jooksevad väljaku ühest servast teise ja tagasi. Ja siis uuesti. Kõik jooksevad õhinaga, treener ei pea kedagi tagant kiirustama.

Järgmise puhkepausi ajal küsin treener Ivo Lehtmetsalt, kui lootusrikas ta oma palga suhtes on. „Kuni asja arutab kohus, ei tahaks midagi konkreetset ütelda,” vastab ta. Kohus arutab aga seda, kas stipendium, mida treenerid oma töö eest on saanud, pole sisuliselt hoopis palk. Vahe on väga oluline, sest stipendiumilt makse maksma ei pea, palgalt aga küll. Kuni pool palgast läheks maksudeks.

Päris mitu erakonda on lubanud lastele tasuta huviringe. Kas nüüd võib juhtuda, et ringitasud hoopis kahekordistuvad? Ja sport muutub jõukate privileegiks?


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!