Kus on kirjaniku kodu?

31. jaan. 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Eile, A.H. Tammsaare 136. sünniaastapäeval avati Kadriorus Tammsaare majamuuseumis näitus „Kus on kirjaniku kodu? Tallinna kirjanike kodud 21. sajandi algul”, mis tutvustab keskkonda, milles kirjanikud tänapäeval elavad ja loovad, esitleti tema raamatu uustrükki ning loeti ette näidendit.

Näitusel mõtestavad kirjanikud kodu mõistet laiemalt. Kas kodu on füüsiline või spirituaalne mõiste? Kuidas on kodu mõiste ajas muutunud? Kas ja millist rolli mängib kodu loomisel ja loomingus?

Näha saab pilte kirjanike kodudest ja kirjanike isiklikke asju, nagu Eeva Pargi maali „Autoportree”, Holger Kaintsi kirjutusmasinat ja Jaan Krossi perele kuulunud tugitoole, samuti lugeda paljude kirjanike, näiteks Maimu Bergi, Teet Kallase, Jan Kausi või Viivi Luige arvamusi kodust. Elutoaks kujundatud verandanurgas saab diivanil istudes vaadata kirjanikest videoid ning lugeda raamatuid. Sobiva võrdlusmomendi varasema ajaga pakub Tammsaare 1930. aastate linnakodaniku korter. Näitus jääb avatuks aasta lõpuni.

Lisaks esitleti muuseumis näituse avapäeval Tammsaare „Elu ja armastuse” kordustrükki, mille andis vastselt välja kirjastus Hea Lugu. Muuseumi juhataja Maarja Vaino sõnul on see tähelepanuväärne, kuna „Elu ja armastus” ilmub eraldi raamatuna, mitte kogutud teoste sarjas, alles teist korda. Ta lisas, et Katrin Lauril on raamatu põhjal plaanis teha peagi ka mängufilm.

Aprillis aga plaanib Salme teater koos lavastaja Härmo Saarmiga tuua lavale Tammsaare näidendi „Kuningal on külm”, mille esimene ettelugemine peeti eile õhtul.

mari klein


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!