Laupäeval on ülemaailmne punktkirjapäev

3. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Laupäeval, 4. jaanuaril, rahvusvahelise pimedate punktkirja looja Louis Braille 205. sünniaastapäeval, tähistatakse ülemaailmset punktkirjapäeva, teatas Eesti pimedate raamatukogu esindaja.

Braille kiri ehk punktkiri, millega tavainimene puutub kokku näiteks ravimipakenditel, koosneb reljeefsetest punktikombinatsioonidest, mida loetakse sõrmedega. Kombinatsioonide aluseks on nn kuuspunkt – ülevalt alla kolm ja vasakult paremale kaks punkti. Igat tähte ja kirjavahemärki tähistab kindel punktikombinatsioon.

Punktkirjas tähistusi võib leida liftinuppudelt, teleripultidelt ja isegi mõne riigi postmarkidelt. Pärnus kunagise Endla teatrihoone mälestusmärgil on iseseisvusmanifesti tekst ka punktkirjas.

Eestis õpetatakse punktkirja Tartu Emajõe koolis ja Tallinna Heleni koolis. Täisealistel nägemispuudega inimestel on võimalik õppida seda ka Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskuses ja Eesti Pimekurtide Tugiliidus. Pimedate ühingud korraldavad võimalusel samuti projektipõhiseid kursusi. Pimekurtide Tugiliidu eestvedamisel õpetati Braille noodikirja pimedate laste muusikaõpetajatele.

Eesti suurim punktkirjas raamatute valmistaja ja laenutaja on Tallinnas asuv Eesti pimedate raamatukogu, mille laenutusnimekirjas on üle 800 nimetuse punktkirjas raamatuid. Mullu valmistati punktkirjas põhiliselt lasteraamatuid, aga ka romaane täiskasvanutele. Ilmus Mart Kivastiku näidendi „No näed ise!” käsikiri, mille tegelane on pime üliõpilane. Trükiti ka teatrietenduste ja konverentside kavu. Pimedate raamatukogu on aastaid trükkinud punktkirjas kalendreid. Kõigil Braille kirja kasutajatel on võimalik saada endale 2014. aasta kalender punktkirjas.

Punktkirja kirjutamise vahendeid – punktkirjatahvleid, krihvleid, punktkirjakirjutusmasinaid ja arvutite punktkirjakuvareid – müüb soodustingimustel tehniliste abivahenditena MTÜ Jumalalaegas abivahendikeskus Silmalaegas. Eelmise aasta lõpul saatis MTÜ Jumalalaegas oma klientidele tava- ja punktkirjas jõulusoovidega kaardid, millel on kujutatud Braille kirjas raamatut lugev poiss ja teda kuulav tüdruk. Sama pildiga oli ka „Minu margina” kolmes nominaalväärtuses tellitud postmark. Kaardi kujundas kunstnik Maie Reinomägi.

Maailmas tähistatati punktkirjapäeva Maailma Pimedate Liidu eestvedamisel esimest korda 2001. aastal, Eestis tehti seda pimedate raamatukogu eestvõttel esmakordselt 2004. aastal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!