Narva jõuab näitus vanadest Liivimaa kaartidest

27. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Narva muuseumis avatakse täna Läti rahvusraamatukogu näitus Liivimaa 16.–17. sajandi maakaartidest. Kokku tuleb eksponeerimisele 30 ajaloolist Liivimaa kaarti, samuti kaks suurendatud kujutise koopiat ning üks video.

Läti rahvusraamatukogu kogusse kuulub 44 Liivimaa 16.–17. sajandi kaarti, samuti mitukümmend laiema piirkonna kaarti, kus Liivimaad on kujutatud täielikult või osaliselt. Läti rahvusraamatukogu kartograafiaväljaannete kogu hakkas kujunema koos raamatukogu asutamisega 1919. aastal. Olulist täiendust saadi aastail 2001–2002, mil tänu Suurbritannias elavale raamatukogundusteadlasele ja paguluskultuuri arendajale Inese Auziņa-Smithile jõudis sinna annetus, mis sisaldas pastor Ringolds Mužiksi (1914–2000) kollektsiooni. Sellesse kuulusid väljavõtted omal ajal laialt levinud väljaannetest (A. Orteliuse ja G. Mercatori atlased, S. Münsteri „Kosmograafia”, K. Ptolemaiose kaartide 16. ja 17. saj. alguse töötlused).

Kaartidel on dokumenteeritud Läti ajaloo verstapostid. Nendes väljaannetes väljendub ka graveerijate ja trükkalite meisterlikkus, mis annab kaartidele vaieldamatu kunstiväärtuse.

Varem on väljapanekut eksponeeritud Eesti rahvusraamatukogus, Valga ja Saaremaa muuseumis.

Näitus jääb Narvas avatuks kuni 31. märtsini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!