Noore teadlase preemia sai Elmo Tempel

24. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Vabariigi presidendi kultuurirahastu noore teadlase preemia pälvis astrofüüsik Elmo Tempel, keda riigipea 16. jaanuaril Kadriorus tunnustas.

Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi järeldoktori, Tartu observatooriumi teadlase ning teadusnõu­kogu liikme Elmo Tempeli üks uurimissuund on kosmoloogia, mis tegeleb universumi kui terviku kirjeldamise ning mõistmisega. Peamised teemad on universumi struktuuri uuringud ning tumeaine olemuse küsimused. Universumi struktuuri võib vaadelda kui galaktikate ahelate võrgustikku ning Tempel püüab selgusele jõuda, mis on selle võrgustiku põhiomadused ning miks ta on just selline.

Tempeli teine, eelmisega tihedalt seotud uurimisvaldkond on galaktikate tekkimine. Peamised küsimused on, kuidas universumis tekivad ja arenevad galaktikad ning kuidas universumi struktuur seda protsessi mõjutab. Üks eesmärk on teada saada, kuidas on tekkinud meie kodugalaktika Linnutee.

President Ilvese sõnul väärib eraldi esiletõstmist Elmo Tempeli töö koolinoortega: noor teadlane avab õpilastele teaduse saladusi, kirjutab artikleid ja peab avalikke loenguid astronoomiast ning korraldab tähevaatlusi.

„Noorte teadushuvita ning noorte teadlasteta ei ole ka meie teadusel ja riigil mitte kõige helgem tulevik. Seetõttu on väga oluline teaduse populariseerimine teadlaste endi poolt,” sõnas riigipea.

President Ilvese hinnangul on Eesti piisavalt suur, et teha suurt ja mõjukat teadust. Seda kinnitab riigipea sõnul nii Elmo Tempeli teadustöö kui ka meie täheteaduse üle 200-aastane lugu Tartus ja Tõraveres.

Elmo Tempel ütles preemiat vastu võttes, et tema edu saladus on võimalus ühendada töö ja hobi. Noor teadlane tänas oma sõnavõtus perekonda ja töökaaslasi, kes on tema senistele saavutustele palju kaasa aidanud.

Vabariigi presidendi kultuurirahastu noore teadlase preemiat summas 4800 eurot rahastab ettevõtja Väino Kaldoja. Kultuurirahastu noore teadlase preemiale saab kandideerida kuni 35-aastane doktorikraadiga teadlane, kes teeb uurimistööd Eesti või välisriigi teadusasutuse või ülikooli juures.

Lisainfot leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!