Puudega noored õpetavad lastele sallivust

21. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Ligi aasta jooksul on kuulmis- ja nägemispuudega noored külastanud projekti „Meelte mosaiik” käigus Eesti koole ning kohtunud ligi 900 algklassiõpilasega, et läbi enda kogemuse rääkida lastele elust puudega ja anda omapoolne panus sallivuse kasvule ühiskonnas.

Eelmise aasta veebruaris käivitatud pilootprojektis on kuulmis- ja nägemispuudega noored külastanud 16 kooli kaheksas Eesti maakonnas, sealhulgas nii väikeseid maakoole nagu Misso kool kui ka suuri linnakoole nagu Tallinna Pae gümnaasium.

Kohtumiste käigus on puudega noored jaganud algklassis õppivatele lastele isiklikke kogemusi elust puudega – eesmärgiga suurendada mõistvust ja vähendada eelarvamusi, mis sageli tekivad teadmiste ja isiklike kogemuste puudumisest. Projekti eestvedajad on veendunud, et neil teemadel peab rääkima ja saama vahetu suhtlemise kogemuse võimalikult noores eas, seetõttu käidi kohtumas peamiselt 7–9-aastaste lastega.

Tagasiside koolidelt, õpetajatelt ja õpilastelt on näidanud, et sedalaadi kohtumistel on pikaajaline mõju. Nii on õpetajad ütelnud, et ka järgmistel päevadel on õpilased koolis kasutanud näiteks viipekeelt või on vanemad andnud tagasisidet, millest lapsed kodus on elevusega rääkinud.

Noortealgatuse noortegrupi tugiisik Epp Adler tõdeb, et paljud lapsed said tänu sellistele külalistundidele esmakordse kogemuse puudega inimestega suhtlemisel ja kõik kohtumised on olnud positiivselt üllatavad. „Oleme tõestanud, et isiklik kontakt töötab. Enamik õpilasi on üllatunud, et puudega noored on ju täiesti tavalised inimesed.”

Pilootprojekti käivitades oli sallivuse kasvatamisega võrdselt oluline ka puudega noortele endile uute võimaluste andmine ja nende kogemuste väärtustamine. „Nemad on ju eksperdid selles vallas, mis ühiskonnas valesti on või mida inimesed teadma peaksid, et nad saaksid võrdselt teistega elada,“ lisab Adler.

Projekti taga on väike noortegrupp MTÜ Headest, algatust on rahastanud programm Euroopa Noored.

Lisainfot leiab veebilehelt http://www.headest.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!