Riik toetab laste ja noorte riskikäitumise ennetust

13. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

Programmis „Riskilapsed ja -noored” avaneb kolm kaasamisele ja sekkumistele haridussüsteemis, tõrjutud noorte kaasamisele ja õigusrikkumiste ennetamisele ning kogukondlikele kuriteoennetuslikele algatustele keskenduvat taotlusvooru, kogusummas 2,5 miljonit eurot, teatas Eesti noorsootöö keskus. Taotlusvoore tutvustav kontaktseminar toimub teisipäeval rahvusraamatukogus.

Programmijuht Gerttu Aaviku sõnul on tegemist Eesti jaoks erakordse, suurima mitut sisuvaldkonda ühendava riiklikult heaks kiidetud välistoetusega programmiga, mis on mõeldud laste ja kuni 26-aastaste noorte heaolu parandamiseks.

„Neid noori, keda riskitegurid mõjutavad, on erinevatel põhjustel väga palju – lisaks noorte endi riskialtile käitumisele on olulisel kohal ümbritseva keskkonnaga seotud riskid, mis noori mõjutavad, näiteks pere üldine majanduslik või sotsiaalne toimetulek, käitumisraskused, hariduslikud erivajadused, geograafiline paiknevus või emakeel. Kui riske ei õnnestu ennetada või riskirühma kuuluvate laste ja noortega õigel ajal ei tegeleta, võib see mõjutada nende hilisemat toimetulekut ja panustamist ühiskonda. Seega on kuriteoennetus hariduse, noorsootöö ja lastekaitse kaudu pikemas perspektiivis ka majanduslikult kasulikum,” tõdes Aavik.

Kolme taotlusvooruga eraldab riik Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) toetusel üle 2,5 miljoni euro, et panustada toimivate võrgustike, strateegilise ennetustöö ning uute lahenduste välja töötamisse – seega reaalselt vajalikesse teenustesse, mis noorteni jõudma peaks.

Projektide tulemusel arendatakse kaasavat hariduskorraldust ning paraneb koolide ja õppenõustamiskeskuste võimekus ennetada käitumisprobleeme ja koolikiusamist ning toetada hariduslike erivajadustega lapsi. Samuti luuakse kuriteoennetuslikke koostöövõrgustikke ja suurendatakse omavalitsuste võimekust selles vallas. Olulisel kohal on ka noortega töötajate pädevuste suurendamine haavatavatesse gruppidesse kuuluvate noortega tegelemisel ning riskide ennetamisel.

Programmis elluviidavate tegevuste pikaajalise mõju tagamiseks toimub teisipäeval, 14. jaanuaril, Eesti Rahvusraamatukogus kontaktseminar, kus valdkondlikud kohalikud organisatsioonid saavad kogemusi jagada Norra, Islandi, Läti, Leedu ja Poola ekspertidega. Arutelu all on nii õpetajate koolitamine, efektiivsed tugisüsteemid hariduslike erivajadustega lastele, uuenduslikud lahendused noorte kuritegevuse ennetamiseks, tõenduspõhine praktika jpm.

Programmi viib ellu ENTK koostöös haridus- ja teadusministeeriumi, justiitsministeeriumi ning sotsiaalministeeriumiga. Programmi partner on Norra Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Ühendus.

Lisainfot programmi kohta leiab veebiaadressilt: http://www.entk.ee/riskilapsedjanoored/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!