Teeme lumest hädaabinumbri 112!

31. jaan. 2014 Edvi Freiberg häirekeskuse ekspert, Euroopa 112 päeva projektijuht - Kommenteeri artiklit

Kogu Euroopas tähista­takse 11. veebruaril hädaabinumbri 112 päeva. 112 on number, mis võib päästa elu. Selle meeldetuletamiseks kutsub häirekeskus meisterdama lumest numbrit 112 ning sellest fotosid saatma.

Hädaabinumbrilt 112 saab õnnetuse korral kiirabi, päästjaid või politseid kutsuda kõigis Euroopa riikides. Kahjuks teab vaid kolmandik Eesti elanikest, et 112 on üleeuroopaline hädaabinumber.

Häirekeskus kutsub lasteaedu, koole, noorteringe ja peresid tegema 6.–13. veebruarini oma õuele lumest hädaabinumbri 112, et nii lastele kui ka nende vanematele meenutada, millisele numbrile kogu Euroopas hädaabi vajadusel kohe helistada.

Järvamaa Särevere Kurepesa lasteaia õpetaja Triin Kaljuri on veendunud, et lastega 112 teemal arutleda ei ole kunagi liiast. „See, kui lapsed oskavad õnnetusjuhtumi korral õigesti toimida, võib päästa nii mõnegi lähedase või sõbra elu. Pealegi on just lapsed väga innukad ja tublid vanemate õpetajad! Koostöö ja ühised ettevõtmised häirekeskuse ja päästeametiga on andnud meie lastele teadmisi ja kogemusi, kuidas käituda tulekahju korral ning ennast ohu puhul aidata.” Särevere Kurepesa lasteaed lööb häirekeskuse üleskutses kaasa ka sel aastal.

112 päevaga seoses külastavad häirekeskuse päästekorraldajad mitmeid lasteaedu. Häirekeskuse Ida keskuse päästekorraldaja Aire Meidla läheb tänavu Rakvere Triinu lasteaeda. „Selgitan lastele, millal tuleb helistada numbrile 112, rõhutan, et esimese asjana tuleb öelda, mis juhtus, ning et õnnetusest tuleb kohe teatada täiskasvanuile: lasteaias kasvatajale, kodus vanematele. Samuti räägime, et numbrile 112 niisama helistada ei tohi.” Aire Meidla sõnul tegid nad eelmisel aastal lastega ka proovikõnesid: lapsed helistasid ja teatasid õnnetusest ning tema võttis „hädaabikõned” vastu. „Lasteaia vanema rühma lastel on paljudel juba telefonid ja nad tulid hästi kaasa, see oli neile põnev. Ühtlasi saab nii arendada laste sotsiaalseid oskusi: telefoniga rääkimis- ja väljendusoskust, info edastamist konkreetsete juhtumite puhul ning arusaamist, mis on juhtunud ja milline info tuleb kiiresti edastada.”

Eelmisel aastal osales hädaabinumbri 112 lumest meisterdamisel 183 lasteaeda, kooli ja noorteringi ning häirekeskusele saadeti kokku üle 600 foto. Ka sel aastal on esimesed fotod juba saabunud.

Häirekeskus ootab fotosid 112 tegemisest aadressil lumest112@112.ee. Palume juurde lisada oma postiaadressi. Pildid pannakse üles internetti häirekeskuse Facebooki lehele aadressil www.facebook.com/hairekeskus.

Fotode põhjal selgitavad häirekeskuse päästekorraldajad välja parima töö teinud lasteaia ja põhikooli igast maakonnast ja Tallinnast ning parima gümnaasiumi/noorteringi ning perekonna kogu Eestist.

Häirekeskus premeerib nimetatud gruppide parimaid. Lisanduvad veel eriauhinnad koostööpartneritelt. Parimate nimed avaldame 15. veebruaril häirekeskuse Facebooki lehel. Auhinnad saadetakse kohale postiga.

Lisainfo http://www.rescue.ee/hairekeskus/euroopa-112-paev.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!