Tulge arhitektuuri avastama!

31. jaan. 2014 Kadi Kriit EAM-i muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit

Orienteerumine muuseumisaalis ja linnaruumis – põnev ja õpetlik kogemus!

Muuseumi haridusprogrammid mitmekesistavad koolitunde ning on nüüdisaegse õppeprotsessi vajalik osa. Tore on tõdeda, et aina rohkem õpetajaid leiab tee ka Eesti arhitektuurimuuseumi (EAM). Avastamist on siin pea igas vanuses lastele.

Meid ümbritsev ehitatud keskkond on integreeritav mitme õppeainega, nagu kunstiõpetus, matemaatika ja isegi geograafia. EAM-i haridusprogrammid „Uus ja vana Rotermanni kvartalis” ja „Tallinn – linn, mis ei saa kunagi valmis” on tihedalt seotud linnaplaneerimisega, millega ka geograafiatundides tuleb tegelda. Peale selle haakuvad kõik haridusprogrammid õppekava läbivate teemadega ja arendavad mõningaid üldpädevusi. Seega on EAM-i külastus hea võimalus juhatada sisse uus teema või korrata õpitud teadmisi.

Soovist liita muuseumitund õuesõppega sündis aktiivne programm „Uus ja vana Rotermanni kvartalis”. See on lõbus orienteerumine, mille kaudu mõtestatakse uut ja vana arhitektuuri seda vahetult kogedes. Lapsed saavad ise otsida ja aktiivsed olla. Arendatakse kaardilugemis- ja vaatlemisoskust. Programm sobib põhikoolile ja osutus sügisel populaarseks. Gümnaasiumile mõeldud „Tallinn – linn, mis ei saa kunagi valmis” on justkui orienteerumine muuseumi püsiekspositsiooni saalis. Rühmades avastatakse Tallinna 20. ja 21. sajandi arhitektuuri arenguetappe, mis kõik on otseselt seotud ajaloosündmustega. Aktiivse ringkäigu lõpus valmib igal õpilasel enda liikumisteedega Tallinna kaart. Kõik muuseumi haridusprogrammid ootavad ka osalejate aktiivsust ja avatud suhtlemist.

Arhitektuur on esmapilgul keeruline ja spetsiifiline valdkond, kuid sellele saab ka lihtsalt läheneda. Muuseumi haridusprogrammid on tõestanud, et arhitektuuri saab mõtestada arusaadavalt, olenemata õppijate vanusest. Alles hiljuti oli hea meel ka tervitada muuseumis lasteaialapsi. Särasilmselt lahkudes lubasid nad oma vanematega muuseumi tagasi tulla. Arhitektuurimuuseum ootab kõiki huvilisi külla.

Rohkem infot haridusprogrammide kohta EAM-i kodulehel www.arhitektuurimuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!