Uurimuslik AHHAA-õpe õpetab nägema ja looma seoseid iseenda kaudu

31. jaan. 2014 Liina Vaher, AHHAA-õppe programmi juht; Kairi Möller AHHAA-õppe giid-metoodik - Kommenteeri artiklit

Eelmise aasta sügisest hakkas teaduskeskus AHHAA pakkuma põhikooliealistele kuut eri õppepäeva. Need said kohe ülipopulaarseks, sest ühendame eri õppeained, kasutame uurimisõpet ning teaduskeskuses asuvaid põnevaid käed-külge-eksponaate ja teemanäitusi.

Teadus ja haridus on lahutamatud ning teaduskeskuse roll hariduse toetajana saab olla eelkõige ainete lõimimine ja teadussaavutuste arusaadavaks tegemine. Muudame esmapilgul keerulised teooriad ja mõisted lihtsamaks, kui tõlgime need õppijate jaoks eluliste nähtuste ja isikliku kogemuse keelde.

Kasutades ära AHHAA õpikeskkonda, toome õppijateni teadmise sellest, et teadus pole midagi meist kauget ja võõrast. Keemia, bioloogia ja füüsika uurivad samu objekte, ka inimest ja elukeskkonda, kuigi eri aspektidest lähtuvalt. AHHAA-õpe püüab koolis osadeks lammutatu taas tervikpildiks kokku panna.

AHHAA-õppe käigus treenime õpilaste oskust arutleda ning meeskonnas koos töötada. Omades õppimisel valikuvõimalust ning õigust ise kogeda ja katsetada, on teekond õppija jaoks huvitavam ning kokkuvõttes ka mitmekülgsemalt arendav.

AHHAA-õppe eripära on mitmekülgsus ja põhjalikkus, õppepäeval saab tööd nii keha kui ka vaim. Et näiteks inimese anatoomiat tundma õppida, testime oma lihaseid, uurime oma skeletti, katsetame Münchhauseni torni tõusmist, uurime laboris ning TÜ ajaloolise meditsiinikollektsiooni abil ehtsaid organeid. Kõik selleks, et mõista paremini, kuidas inimene toimib.

Meelte ja taju tundmaõppimisel kasutame eksponaate, mis kõiguvad, pöörlevad, on viltused või muul viisil mõjutavad meie põhimeeli. Inimese tervise ja toitumisega seoses süveneme koogikeemiasse ja uurime inimese energiakulu kolme trenažööri abil. Elupaikade uurimisel on abiks AHHAA tibula, inkubaator, sipelgad ja Punase mere akvaariumi elanikud.

Õppepäeva teevad põnevaks laboratoorsed tööd. Näiteks saab õpilane uurida sea kopsu, südant, neeru või silma ning kasutada mikroskoopi. AHHAA-õpe hõlmab kogu teaduskeskust ning viib õppijad ka kohtadesse, kuhu tavakülastaja ei pääse. Meelelahutusliku osa eest hoolitseb õppepäeva kokkuvõttev teadusteater.

Õppepäevadele ootame aineõpetajaid ka mitmekesi. Niimoodi muutuvad AHHAA-õppe päevad mitme aineprogrammi osaks ja tundides saab kogutud materjali ainepõhiselt edasi kasutada.

Täiendavat infot AHHAA õppepäevade kohta leiab AHHAA veebist http://www.ahhaa.ee/uurimuslik-ahhaa-ope/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!