Endla teatri lavastused noortest ja noortele

14. veebr. 2014 Katrin Maimik - Kommenteeri artiklit

Endla teatri 103. hooaja talv ja kevad on uuslavastuste päralt, mis räägivad lugusid noortest ning noortele.

Jaanuaris esietendus Eesti teatri- ja muusikaakadeemia 26. lennu diplomilavastus „Hüvastijätt juunis”, mille on lavastanud 15 lava­kunstikooli noorega Andres Noor­mets.

Traagilise saatusega vene kirjaniku Aleksandr Vampilovi näidend räägib ülikooli lõpetavate inimeste valikutest, nende lootustest ja pettumistest, see lugu on ühtaegu kurb ja pööraselt naljakas. Vampilov ei armasta mustvalgeid lahendusi – üht asja võites kaotad alati teise. Ja kuidagi peab edasi elama, kui peod on peetud, kool läbi ja päris maailm ootab, et noored elluastujad millegi ilusa ja olulisega hakkama saaksid. Teater ootab lavastust vaatama eelkõige gümnaasiuminoori ja -õpetajaid.

8. veebruaril jõudis lavale EMTA lavakunstikooli lavastajatudengi Laura Metsa diplomilavastus „Eedeni aed”. Nüüdisaegse draama on kirjutanud Ameerika tuntud näitekirjanik ja filmirežissöör Neil LaBute.

Autor esitab oma moodsa klassika hulka paigutatud teosega mitmeid olulisi küsimusi. Mis on armastus ja mis on kunst ning kui kaugele ollakse valmis nende nimel minema? Mis on lõpuks tähtsam, sisu või vorm? Mängivad Kaili Viidas, Tambet Seling, Kati Ong ja Bert Raudsep. Lavastuse kunstnik on Rosita Raud.

8. märtsil esietendub Endla teatri suures saalis draama „Vares”. Mart Kivas­tiku teatritekst on groteski ja thrilleri piirimaadel balansseeriv haarav müsteerium, mis toetub suuresti tõsielulisele ainesele. Loo nimitegelane Johannes Vares (1889−1946) oli Pärnu arst ja eksperimenteerimisjanuline poeet, kes kasutas lennukat kunstnikunime Barbarus. 1940. aastal sai temast koos Johannes Semperi, Johannes Lauristini, Nigol Andreseni jt-ga üks esimesi kommunistide kaastöölisi, kes valitsusliikmetena soostusid kohe Stalini kõigi ränkade direktiividega.

Mastaapse ajaloodraama dekoratsioonideks on esimene Eesti vabariik ja selle hale lõpp, mis purustas inimestes kõik lootused vabale rahvale ja riigile; ENSV sünd ja algusaastad, millega kaasnes repressioonide laine; ning lõpuks meie peategelase Johannes Varese mõistatuslik surm.

Ajaloo- ja kirjandusõpetajatele on lavastus hea võimalus tutvustada üht Eesti vastuolulist poeeti ja poliitikut. Nimiosa mängib Indrek Taalmaa, lavastaja on Kalju Komissarov, kunstnik Liina Unt.

Rohkem infot www.endla.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!