Kuhu kaovad haritud naised?

6. veebr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Reedel, 6. veebruaril peetakse Tartu ülikooli (TÜ) raamatukogus konverentsi „Suhkrust ja jahust ja maasikavahust Eesti haridus”. Konverentsi  korraldab Miina Härma 150. sünniaastapäeva puhul Eesti Naisüliõpilaste Selts.

Konverentsil otsivad Tartu ja Tallinna ülikoolide sotsioloogid, psühholoogid ja kasvatusteadlased Eesti haridusmaastiku soolise tasakaalutuse juuri. Üheskoos püütakse leida vastus küsimusele, kuhu kaovad pildilt kõrgharitud naiste hordid, kui juttu tuleb headest palganumbritest ja juhtivatest töökohtadest.

„Meie eest hoolitsevad emad kodudes, meid kasvatavad naised lasteaedades, meid õpetavad naised koolides – suur osa Eesti haridussüsteemist on Eesti naiste nägu ja nende õlgadel,” sõnas Eesti Naisüliõpilaste Seltsi juhataja Maris Nuhkat. „Tüdrukud on koolisüsteemis valdavalt edukamad kui poisid, koolist väljalangejate ning klassi kordamajäänute seas on poisse kaks korda rohkem kui tüdrukuid. Need arvud peegelduvad ka tudengite soolises jaotumuses: ligi 70% ülikoolide lõpetanutest on naised. Ometi ei kajastu need arvud ei kõrgemate töökohtade jaotuses ega palganumbrites.”

Eesti Naisüliõpilaste Seltsi auvilistlase Miina Härma 150. sünniaastapäeva puhul korraldatav konverents on jätk hiljuti toimunud esseekonkursile „Milleks kõrgharidus?”, kuhu laekus 82 esseed 9.–12. klassi õpilastelt üle kogu Eesti. Konverentsil tehakse kokkuvõte esseekonkursist ja autasustatakse parimaid kirjutajaid.

„Miina Härma oli üks esimesi kõrgharidusega Eesti naisi, kes toetas tuliselt naiste kõrghariduse omandamist, kujunedes seeläbi Eesti Naisüliõpilaste Seltsi vaimseks emaks. Tänapäeval puuduvad küll sajanditagused tõkked naiste haridusteel, kuid Eesti haridusmaastikul on esile kerkinud uued lahendamist vajavad murekohad. Konverentsiga soovime need soolise ebavõrdsusega seotud keerdküsimused arutluse alla tuua ning üheskoos lahendusi otsida,” ütles Eesti Naisüliõpilaste Seltsi liige Ingi Mihkelsoo.

Konverentsil esinevad Tartu ülikooli ja Tallinna ülikooli teadlased Triin Kurrikoff, Kairi Talves, Ave Roots, Gertrud Kasemaa, Kristi Kõiv, Olev Must, Endla Lõhkivi ja Mare Ainsaar, sotsioloog Juhan Kivirähk ning Jüri gümnaasiumi õpetaja Triin Toomesaar. Konverentsi modereerib Tartu ülikooli kirjandusteoreetik, Eesti Naisüliõpilaste Seltsi vilistlane Leena Kurvet-Käosaar. Miina Härma loomingut esitab Tartu Üliõpilassegakoor.

Lisainfot leiab veebilehelt http://www.enys.ee/konverents.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!