Kumu kunstiharidusprojekt „Kirjavahetus”

14. veebr. 2014 Anu Lüsi - Kommenteeri artiklit

Kumu kunstimuuseumi viiendal korrusel on 7. veebruarist 1. juunini avatud näitus „Kirjaoskus – kirjaoskamatus. XVI Tal­linna Graafikatriennaal”, mille raames toimub kunstiharidusprojekt „Kirjavahetus”.

Projektis on vaatluse all kirjaoskuse eri tähendused: visuaalne, meedia­alane ja kriitiline. Loomulikult saavad osalejad teada, mis on graafika ja kuidas see kunstitehnika ajas on muutunud.

Lasteaia ning põhikooli I ja II astme õpilastele toimub mänguline haridusprogramm „Reisikiri”. Igal osalejal valmib muuseumitunni jooksul reisikiri, mis luuakse tähtedest, joonistustest ja isegi luulest. Tegevuses valmib uus originaalne kirjakeel, mida taipavad lugeda vaid need, kes on käinud näitusel.

Põhikooli III astme ja gümnaasiumiõpilased saavad osaleda haridusprogrammis „Kirja-error”. Juhitud programmis kasutatakse töölehti, mis on koostatud kunsti ainekava gümnaasiumiosast tuttaval „Tea!, Mõtle!, Loo!” põhimõttel. Sellele lisatakse nüüd uus mõõde – „Esita!” Lisaks aktiivsetele aruteludele uuritakse graafikatehnikaid ning loovtöös tekitatakse tunnis sündinud uutest sõnadest ootamatuid visuaalseid error’eid ja moodustakse neist lõputu sõnajada.

Põhikooli III astme ja gümnaasiumiõpilased saavad osaleda haridusprogrammis ka iseseisvalt, kasutades selleks otsingulehte „Fragmendi jälil”. Otsingulehe leiab Kumu infoletist ja programmi juhatab sisse Kumu tunnijuht, millele järgneb iseseisev ringkäik näitusel. Otsinguleht põhineb kunstniketandemi Publication Studio Malmö (PSM) teosel „Poort”, kus on kasutatud fragmente eesti graafikakunsti klassikasse kuuluvatest teostest. Osalejal tuleb neid uurida ja mõistatada, millisele teosele on viidatud. Oma visuaalset tähelepanelikkust saab kontrollida spetsiaalsel miniväljapanekul, mille leiab suurelt näituselt. Lisaks loositakse kõigi „Fragmendi jälil” haridusprogrammis osalenute seast välja kümme õnnelikku, kes saavad hiljem osaleda tasuta töötoas.

Eelnevaga seoses kutsume kunstiõpetajaid 8. märtsil Kumusse PSM-meetodil põhinevasse töötuppa „Fragmendi jälil”. Osalejad saavad seal hea ettevalmistuse samasuguse töötoa läbiviimiseks koolitunnis. PSM-kunstnike soovitusel moodustatakse trafarette kasutades mustrivöö, mis meenutab tapeedi poorte. Luuakse seoseid grafitikunstiga ja uuritakse kunstiklassikat tänavapildis. Töötuba on seotud eelnevalt mainitud otsingulehega. Kuna töötoas osalejate arv on piiratud, palume soovi korral kiiresti registreerida e-aadressil kumu@ekm.ee.

Rohkem infot kunstiharidusprojekti kohta www.kumu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!