Linnaõpetajal suurem palk

21. veebr. 2014 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Eelmise aasta lõpuks oli Eesti õpetaja keskmine palk 936 eurot. Valdade keskmine, 890 eurot, jäi sellele siiski alla, kuid viies suuremas linnas teeniti Eesti keskmisest enam – 988 eurot.

Tuhande euro piiri ületas õpetaja palk 17 omavalitsuses. Kõrgeim keskmine palk oli Mäetaguse ja Sauga vallas ning Jõgeva linnas, ulatudes1100 kuni 1300 euroni. Enim maksis juurde Mäetaguse vald (ühes kuus õpetaja ametikoha kohta 779 eurot). Suurimad juurdemaksjad olid veel Illuka, Rakvere ja Mikitamäe vallad. Madalaim keskmine töötasu oli Tootsi vallas, 729 eurot.

Kõige vähem õpetajatele eraldatud palgarahast kasutati ära Halliste ja Õru vallas.

Viis suuremat linna said palgatoetust keskmiselt 1005 eurot õpetaja ametikoha kohta, kuid keskmine kuupalk oli 988 eurot. Seega kasutati ära vaid 98,5% toetusest. Vallad said toetust keskmiselt 833 eurot õpetaja ametikoha kohta, keskmine palk oli 890 eurot. Seega maksid nad toetusele juurde 5,7%.

Mullu jaanuaris muutus õpetajate palgatoetus selgelt sihtotstarbeliseks, mistõttu paranes ka toetuse kasutamine. Kui 2012. aastal jõudis õpetajate palgatoetusest õpetajate palgaks 96,3%, siis mullu 101,4%. Tõus oli 5,3%.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles, et märkimisväärne samm on tehtud, kuid riigi eesmärk on õpetaja keskmine palk, mis on Eesti keskmisest 20% kõrgem. „Palk peab tõusma ühtlaselt kogu Eestis ning toetuse jagamise põhimõtted peavad seda toetama. Eelmisel aastal võitsid palgatoetuse kasvust enim rikkaimad omavalitsused, kuid samas panustasid omalt poolt enim just kõige väiksemad,” ütles Aaviksoo.

2013. aasta õpetajate palgaandmeid kohalike omavalitsuste lõikes saab vaadata www.haridussilm.ee: õpetajate palgaanalüüs.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!