Lugu sellest, kuidas Lotte leiutajatekülas helisesid pillid

12. veebr. 2014 Kersti Rüütli, Usinate Sajajalgsete rühma vanemõpetaja; Anne Oona, Tartu lasteaed Lotte õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit

Sünnipäev on tähtis päev meile kõigile. Selle aasta alguses, 8. jaanuaril 2014 sai Tartu lasteaed Lotte kuueaastaseks ja kuu keskel tähistasime kõik koos leiutajateküla tähtsat päeva.

Lotte on saanud leiutajaanded isa Oskarilt ning tema eestvõtmisel on traditsiooniks muutunud igal aastal lasteaia sünnipäeva tähistada leiutiste päevana. Varasematel aastatel oleme leiutanud vajalikke esemeid, põnevaid lauamänge, spordialasid. Tänavu leiutasime kõik koos huvitavaid pille. On ju see aasta laulu- ja tantsupeoaasta ning kevadiseks lastekaitsepäeval toimuvaks lustipeoks tuleb meilgi varakult valmistuma hakata. Tahame siis kõik koos omavalmistatud pillide helina saatel tantsida-laulda.

Leiutiste esitlemine toimus tavapäraselt Lotte leiutajateküla keskmes – lasteaia südames. Kohale oli kutsutud ka žürii: Lotte ema Anna, kõikide lindude vanaema Sigrun, Sehkendav Julia ja Sõbralik Sohvi, kes ka ise oma põnevaid pille tutvustasid. Pillilugusid hakkasid üksteisele ette mängima Usinad Sajajalgsed, Paid Pähklijänesed, Kirjud Linnupojad, Tragid Kassid, Sinised Elevandid, Lõbusad Rännukoerad.

Ja milliseid huvitavaid pille olid lapsed koos õpetajate ja vanematega meisterdanud! Mürtsusid Pipo tähetrummid, kõlasid pähklijäneste pummpillid ja prillpillid, pärlipillid ja pähklitrummid, plõksusid plõksupillid, helisesid vihmapillid, turtsusid jauramid ja tööriistapill, sahisesid sahistid ja lustisid tamburiinid. Imeilusalt kõlasid porgandist meisterdatud linnupillid, mis tänu Paide Pähklijäneste rühma lapsevanema loovale lahendusele erilise kõla said. Huviga kuulasid lapsed žüriiliikmetest koosneva kapelli esituses kõlanud Kaera-Jaani, muusikakooli akordionistide ansamblit ja külla tulnud viiuldajaid. Kõik leiutajad said tänutäheks rühma kaasa kuujäneste lüüra, millel saavad lapsed oma muusikalist väljendusoskust arendada ja lüürilisi lugusid mängida. Kõiki pille saab veel uudistada mängukoridoris üles seatud pillinäitusel, harjutada nendel mängimist ja ammutada ideid, et uusi pille meisterdada.

Kuna Tartu lasteaed Lotte moto on: „Ilmas mängust ei jää ilma”, said nii suured kui ka väikesed järjekordse elamuse üheskoos lustimisest.

AnneOona2


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!