Matemaatika riigieksamiks tuleb veebist õpiabi

28. veebr. 2014 Sirje Pärismaa - 2 kommentaari

Esimest korda Eestis on matemaatika riigi­eksamiks võimalik valmistuda veebis. 10. märtsil alustavas Silmaringi eksamikoolis jagavad tarkust Nõo reaalgümnaasiumi õpetajad.

Mai keskpaigani kestval kursusel läbitakse 8 kitsa ja 14 laia matemaatika riigieksami teemat. Igal nädalal pannakse üles paarikümneminutiline video ühe teema kohta, kus õpetaja jagab selgitusi, annab ülesanded ja lahendamiseks juhised. Igaüks saab ise otsustada, kus ja millal õpib. Kindlal ajal Skype’i teel toimuva konsultatsiooni käigus analüüsib õpetaja kursusel osalejate töid ning vastab küsimustele.

Nõo reaalgümnaasiumi matemaatikaõpetaja Sirje Sild, kes andis MTÜ Silmaringile veebipõhise kursuse mõtte, leiab, et see on hea võimalus jagada lisatarkust ka suurlinnadest kaugemal elavatele lastele. Tartus ja Tallinnas saab ju osaleda kursustel, väiksemas kohas seda võimalust pole.

„Matemaatika on kummaline aine,” mõtiskleb Sild. „Päheõppimisega tar­gaks ei saa, asjast tuleb aru saada, et oskaksime leida seoseid ja ka seoste vahel seoseid. Kui oma õpetaja käe all õppides ei saa aru, võib teise vaatenurga alt selgitatu anda selleks parema võimaluse. Püüame teha nii, et iga eksamiteema kohta öeldakse midagi.”

MTÜ Silmaringi juhataja Tõnis Kusmin, kes kümne aasta eest lõpetas Nõo reaalgümnaasiumi ja saavutas Sirje Silla õpilasena matemaatika riigieksamil maksimumtulemuse, nendib kurvastusega, et matemaatika on paljudele siiski keeruline. PISA testi andmetel ei tunne kaks kolmandikku õpilastest end matemaatikas kindlalt. 3000 matemaatika riigieksami sooritanust kukkus mullu paarsada läbi ja 60 gümnaasiumis oli eelmisel aastal eksami sooritajaid alla viie. Tänavu tuleb aga kõigil, ligikaudu 8000 õpilasel, oma teadmised proovile panna.„Nüüd nõutakse ka õigusteaduskonda ja ajaloo erialale astujailt matemaatika kitsast eksamit, riigieksamid määravad paljuski su elukäigu,” ütleb Kusmin. „Seepärast tahtsime teha kursuse, mis annaks õpilastele võimaluse rohkem punkte saada. Isegi kui oma õpetaja on hea, on vahel kasulik, kui mõnda teemat selgitab keegi teine.”

Sirje Sild ütleb, et esmalt peaks igaüks endale matemaatikakeele – valemid ja sümbolid – selgeks tegema, nii nagu võõrkeele puhul peab sõnu õppima. Veebikursusel pööratakse tähelepanu ka ülesannete vormistamisele, sest õpilased kipuvad unustama, et ülesande vastus tuleb välja kirjutada, ja kaotavad niiviisi punkte.

„Kümne nädalaga ei saa muidugi kõike ära õppida, kui pole kolm aastat midagi teinud,” ütleb Sild, kelle õpilastest saab igal aastal mõni matemaatikas maksimumpunktid. „Praegu on viimane võimalus anda panus, et eksam ära teha. Rumalamaks ei jää sellest küll keegi!”

Kodulehel www.silmaring.ee saab veebikursuseks registreeruda kuni 15. märtsini. Kursus on tasuline.


2 kommentaari teemale “Matemaatika riigieksamiks tuleb veebist õpiabi”

  1. Huviline ütleb:

    Kui palju kursuse tasu oleks ?

  2. Vastaja ütleb:

    Nende kodulehe sõnul 127€. http://www.silmaring.ee/eksamikool

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!