Millest kirjutab 21. veebruari Õpetajate Leht?

20. veebr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Linnaõpetajal suurem palk

Eelmise aasta lõpuks oli Eesti õpetaja keskmine palk 936 eurot. Valdade keskmine, 890 eurot, jäi sellele siiski alla, kuid viies suuremas linnas teeniti Eesti keskmisest enam – 988 eurot.

Minister ja ametiühingujuht matsid sõjakirve

14. veebruaril istusid haridus- ja teadusministeeriumis ühise laua taha minister Jaak Aaviksoo ja haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri, et klaarida õpetajate palkade ümber tekkinud segadust.

Korrigeeritud ainekavad toetavad õpetajat

Ainekavade ülekoormatuse ning õppekavade heade mõtete tundi mitte jõudmise probleemi on nii avalikult kui ka eraviisiliselt tõstatanud õpetajad, lapsevanemad ja koolijuhid. Uuringud näitavad, et kuna ainekavad on liiga täis tuubitud, ei jagu õpetajatel aega tegelda lõimingu, läbivate teemade rakendamise, koostöö ja muu olulisega.

Tapa erikool pärast mässu

Probleemid Tapa erikoolis on peamiselt seotud töötajate puuduliku juhendamise ja vildakavõitu töökorraldusega, leiab HTM-i koolivõrgu koordinaator Jürgen Rakaselg.

Õppematerjalid lihtsustatud õppele või lihtsalt õppe lihtsustamine

Kindlasti pole laste mis tahes kooli paigutamine iseenesest nende vajadustele vastava õpetuse korraldamine, mõelda tuleb konkreetse lapse erivajaduste rahuldamisele. Ja intellektipuudega laste üks erivajadus on nende arengule vastava õppekava rakendamine.

Iseseisvuspäev kodumaast kaugel

Kuidas tähistavad Eesti Vabariigi 96. sünnipäeva eesti koolid Rootsis, Soomes, Ameerikas ja Venemaal? Oma mõtteid Eesti riigist jagasid Õpetajate Lehele ka koolilapsed.

Kutsevõistlused elavdavad koolielu

Tallinna teeninduskoolis on õpilaste mõõduvõtt kutsevõistlustel tavaks saanud, kirjutab Tallinna teeninduskooli infojuht Malle Lõhmus.

Eesti maaülikool vähendab tudengite vastuvõttu

Eesti maaülikool vähendab tänavu 7% võrra vastuvõttu rakenduskõrgharidus-, bakalaureuse- ja integreeritud õppesse ning avab 735 õppekohta. Suletakse biotehniliste süsteemide õppekava. Magistriõppes muutusi pole.

Tartu ülikooli vastuvõtus on uued reeglid

Tartu ülikooli õppeprorektor Martin Hallik kirjutab, et Tartu ülikooli vastuvõtus suureneb matemaatika osakaal ja tähtsustub olümpiaadidel osalemine. Muudatusi on veelgi.

Kas muutuste tegelik põhjus on kokkuhoid?

„Kas kavandatav ametikohtade ja töökorralduse muutmine lasteaedades viib meid tõepoolest soovitud eesmärgile lähemale? Või on muutuste tegelik põhjus rahanappus,” küsib alushariduse juhtide ühenduse esimees Heda Kala.

Koduõpe ja online-kool. Alternatiivsed haridusteed USA-s

USA-s, kus hinnatakse kõrgelt üksikisiku valikuvabadust, soovivad vanemad aktiivselt kaasa rääkida ka oma võsukeste haridustee osas. Kuna mitte kõik Ameerika pered ei rahuldu lähimas tavakoolis pakutavaga, on 55 miljonist USA kooliealisest lapsest-noorest 2,7% (1,5 miljonit) vanemate soovil koduõppel.

Vaade teispoolt piiri

Prantsusmaal elava eestlanna Katrina Kalda raamat võimaldab pilguheitu nii Nõukogude-aegsele elule Eestis kui ka eestlase elule võõral maal. Välisleedulanna Ruta Sepetys on kirjutanud raamatu, mis kroonib küüditamismemuaarid ning ületab Oksaneni. Ühtaegu ängistavad, kuid harivad ning ajalooliselt olulised proosateosed on mõlemad.

Kas osta leksikon või sõnaraamat?

Lisaks hiljuti ilmunud „Haridusleksikonile” jõuab peagi müügile veel „Hariduse ja kasvatuse sõnaraamat”. Mis vahet neil on ja kumba eelistada?

Mis sepp see on, kes korraga sadat rauda taob

Heidy Tamme: „Elu tähtsaim vundament on see, kui lapsepõlves õpetatakse inimesele vastutust ja pühendumist.”

Olukorrast muinasriigis: arheoloogia-aasta 2013

Kui plaanipärane kinnismuististe uurimistöö ning mitmesuguste vältimatute kaevetööde arheoloogiline järelevalve jäi mullu enam-vähem tavapärasele tasemele, siis irdleidude, st kaitsealuste mälestistega mitte seotud ja seni teadmata muinasesemete leiukohtade avastamise poolest võib aastat 2013 küll erakordseks nimetada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!