Ole parim selles, mida teed!

21. veebr. 2014 Margus Luik Tallinna Kristiine gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja - 2 Kommentaari

Jättes kõrvale väikese palga ja sellest tuleneva vähese prestiiži, on õpetajaamet imeline. Sa ei pea palehigis töötama mõne kõhuka ärimehe taskute täitmiseks, sinu töö on maailma parandada, muuta see paremaks paigaks.

Tegemist on osaliselt heategevusega, sinu kätes on meie laste tulevik. Pedagoogi ülesanne on suunata elu alustavad noored õigele teele, andes neile kaasa heaks eluks vajalikud õpetussõnad. Vastutus on suur – tänapäeva karjeristlikus ühiskonnas puutub õpetaja tihtilugu lapsega rohkem kokku kui tema tööd rabavad vanemad. Tema mõju ja vastutus noore hinge kujunemises on tohutu! Hea õpetaja annab lapsele tiivad, halb seevastu võib rikkuda kogu edaspidise elu. Tihtilugu ei osata pedagoogi panust ühiskonnas hinnata. Töö on pikaaegne ja võib hakata vilja kandma alles aastate pärast. Kuigi ametit ei väärtustata ühiskonnas kõrgelt, troonib see ametihierarhia tipus kõrvuti arsti, tuletõrjuja ning politseiniku omaga. Koos moodustatakse ühiskonna alustala, milleta inimkond normaalselt eksisteerida ei suuda.

Kuulus koolitaja Robin Sharma üt­leb, et iga amet on väärtuslik ning meie eesmärk töötajatena võiks olla püüd­lus saada maailma parimaks selles, mida teeme. See on suur kunst! Õpetada sama hästi, kui Picasso maalis, peaks olema meie ülim eesmärk. Sõltumata palgast ning staatusest, peaksime püüdlema ideaali poole, olema eeskujuks teistele ning looma väärtust.

Et saada parimaks spetsialistiks oma valdkonnas, on vaja iga päev õppida, areneda, piire nihutada ja regulaarselt mugavustsoonist väljuda. Liikumine tähendab progressi, paigalseis mandumist. Parimad meist viibivad pidevalt mugavustsoonist väljaspool, nihutades piire, tehes seda, mida keskmine inimene ei viitsi. See ei tähenda, et edukamad meist naudiksid täiel rinnal pingutust nõudvaid ülesandeid, aga nad teadvustavad, et teistmoodi arengut ei toimu. Ebameeldivad asjad esimesena, soovitab Brian Tracy oma seminaridel. Vaid regulaarne piiride nihutamine tagab progressi.

Õpetaja, kes end iga päev täiendab, püüdes leida uusi teadmisi, kogemusi ja lahendeid, saab peagi parimaks omas valdkonnas. Seth Godin rõhutab, et muutudes mutrikesest asjapulgaks, tahavad kõik sind enda juurde. Ükskõik mis valdkonna tippspetsialist on alati nõutud. Väga hea õpetajana on sinu jaoks kõik uksed valla. Kui kohalik palgatase ei rahulda, võid soovi korral juhendada 6000–10 000 euro eest Luksemburgi õpilasi – laitmatu reputatsiooni ja suurepärase CV-ga on kõik võimalik.

Mõtteis kõlagu pidevalt kuulsa Prantsuse psühholoogi Émile Coué de la Châtaigneraie legendaarne mantra: „Every day, in every way, I’m getting better and better!”

Igaüks vastutab oma heaolu eest ise, teistele lootmine on nõrkuse ja tahtejõuetuse märk. Võtkem kätte ja hakakem oma elu peremeesteks ning saagem mutrikesest asendamatuks asjapulgaks!


2 arvamust teemale “Ole parim selles, mida teed!”

  1. Rainer ütleb:

    Tubli, et meil on selliseid õpetajaid. Edu ja jaksu Sulle!

  2. Sten ütleb:

    Tõesti väga hea artikkel

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!