Pärimusmuusika koolikontserdid

14. veebr. 2014 Mare Lilienthal - Kommenteeri artiklit

Et rikastada kooliprogrammi pärimusmuusikaga, korraldab August Pulsti õpistu kaasahaaravaid koolikontserte järgmistel teemadel.

„Sinasõprus pärimusmuusika ja -pillidega” − teemad, mida käsitletakse ühes tunnis koos elavate muusikanäidetega, on vanim pill – hääl, vanimad laulud – reglilaulud, vanemad lemmikpillid: väikekannel, parmupill, torupill, vilepill ja Hiiu kannel, moodsamad lemmikpillid: külakannel, viiul ja lõõtspill, vanemad tantsuviisid: labajalad, voor- ja sõõrtantsud, uuemad moetantsud: paaristantsud, polka ja valss, rahvapillid soolos ja koosmängus.

„Piirideta pärimus” on muusikaline seiklus eesti ja ukraina rahvamuusikasse, teejuhtideks Eesti pärimusmuusik Juhan Suits ja Ukrainast pärit klassikalise haridusega muusik Ruslan Trochynskyi. Kahe kultuuri erinevusi ja sarnasusi muusikas tutvustatakse antud perioodi rahvakalendri oluliste tähtpäevade kaudu.

„Rahvakalendri tähtpäevad” on praktiline õpilasi kaasav loeng-kontsert, mis tutvustab sügistalviseid rahvakalendri tähtpäevi. Eraldi on võimalik tellida mardi- ja kadripäevaga seotud kava. Pakume nii õpilastele kui ka õpetajatele inspireerivat materjali ja julgustame Eesti rahvakalendri kombestikku igapäevaelus loominguliselt kasutama.

Mulgi koolikontserdil toovad Anu Taul ja Tarmo Noormaa või Triinu Taul kuulajateni nii vanemaid kui ka uuemaid Mulgimaalt pärit laule. Nad laulavad ise ja kutsuvad ka lapsi kaasa laulma harvakuuldavas mulgi keeles.

Seto koolikontserdil „Läämi’ Setomaale kaema!” tutvustavad Jal­mar Vabarna ja Kristjan Priks ürgset seto kultuuri ja toovad kuulajateni kagunurga rahvakillu omapärase kultuuri.

„Karjalaste pillid, laulud ja mängud” on kontsert, kus Annika Mänd­maa tutvustab lasteaia- ja algklassilastele enda meisterdatud karjalaste pille: vurri, roopilli, sarvepilli, savivilet, luuvilet, väikekannelt, Hiiu kannelt. Lauldakse ja mängitakse koos pärimuslikke laulumänge.

Sellel õppeaastal pakub õpistu võimalust kutsuda külla rändkursus. See tähendab, et August Pulsti õpistu oma kursustega on valmis välja sõitma sinna, kus neid kõige rohkem vaja on. Rändkursused kestavad 3−4 tundi ja on suurepärased õppimis- ja enesetäiendamisvõimalused eriti neile, kes töötavad lastega − õpetajatele ja juhendajatele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!