Raske on leida kõiki huvitavat reisi

7. veebr. 2014 Marina Allikof Rapla Vesiroosi gümnaasiumi eesti keele õpetaja - Kommenteeri artiklit

Keskastme õpilastele ekskursioone korraldades oleme lähtunud põhimõttest „Enne kui Pariisi lähed, käi ära Nuustakul!”.

Eelkõige üritame lastele tutvustada kodumaakonna, pärast seda juba Eestimaa vaatamisväärsusi. Perega reisitakse ju põhiliselt välismaal.

Tavaliselt on 5.−7. klasside ekskursioonid olnud ühepäevased, välja arvatud sõidud saartele, ning bussi ja kohapealse giidi tellib klassijuhataja.

6. klasside õpilased loevad Oskar Lutsu „Kevadet”, nii sõidavadki nad juuni alguses Palamusele, et teha seal ringkäik kohaliku giidiga ning õppida vanaaegses koolitunnis.

Seoses Eduard Vilde loomingu tundmaõppimisega on saanud 9. klassidele traditsiooniks sõita Juuru, kus nad külastavad Mahtra talurahvamuuseumi, Eero kõrtsi ja Mahtra mõisa mälestusmärki. Nendeks ühepäevasteks õppereisideks püüame leida võimalikult odava bussi, kool maksab eelnevalt esitatud taotluse alusel bussiarve ning sõidul osalevad alati paralleelklasside õpilased koos.

Õpilaste hulgas on väga populaarsed keskkonnaklubi matkad ja ekskursioonid looduskaunitesse paikadesse, need toimuvad kaks korda aastas ning raha selleks taotletakse keskkonnainvesteeringute keskuselt.

Turismibüroode abi oleme kasutanud laevareisidel Soome ja Rootsi, meie hea partner on olnud Scandinavian Tours.

Ekskursioone pole kerge korraldada, kogu protsess on pikk ja probleeme jagub. Kõigepealt on raske leida kõigile huvipakkuvat ning taskukohast reisi, sest perede majanduslik olukord on väga erinev. Tihtipeale panevad lapsed alguses oma nime kirja, aga kui on vaja maksma hakata, siis mõned loobuvad ning keeruline on vajaliku suurusega gruppi kokku saada.

Keskastmes ei taheta koos paralleelklassiga reisida, õpilased ei saa aru, et see teeb sõiduhinna soodsamaks, ning klassijuhatajal tuleb kasutada veenmisjõudu.

Kui delegeerida reisiseltskonna kokkupanek ja raha õigeaegne laekumine ülesandena reisifirmadele, siis pole klassijuhatajal olukorrast täpset ülevaadet, ning kui keegi jätab tähtajaks ülekande tegemata, võib reis viimasel hetkel ära jääda. Päris keeruline on ekskursioonile kaasa saada mõnda lapsevanemat, kui reis toimub tööpäeval. Tavaliselt ongi lastega kaasas paralleelklasside klassijuhatajad.

Siiski ei kavatse me reisimisest loobuda, sest alati leidub toredaid õpilasi, kes tahavad süvendada oma aineteadmisi, laiendada silmaringi, arendada suhtlemisoskust ning kogeda midagi uut!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!