Rein Raud kõneleb kultuurist ja oma uuest raamatust

5. veebr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 6. veebruaril kell 16 algab Tallinna ülikooli (TLÜ) Studia Generalia sarjas avalik loeng, millel Rein Raud kõneleb teemal „Mis on kultuur?”, keskendudes oma hiljuti ilmunud raamatule „Mis on kultuur? Sissejuhatus kultuuriteooriatesse”, teatas TLÜ pressiesindaja.

TLÜ juhtivteaduri ja Helsingi ülikooli professori Rein Raua raamat annab kompleksse ülevaate kultuuriteooria ainest, selle olulisematest probleemidest, meetoditest ja koolkondadest, tutvustades lugejale kõiki olulisemaid vaatenurki, mida tänapäeva teadus on mäletatavas ulatuses kultuuriliste nähtuste analüüsimisel rakendatud ning osutades, kuidas neid seisukohti või nende kombinatsioone on võimalik kasutada nii meie igapäevase kultuurikeskkonna kui ka meie kultuurilises mälus sisalduva ainese kriitilisel mõtestamisel. Moodsate teooriate kõrval on pühendatud päris palju ruumi kultuuriteoreetilise mõtte ajaloolisele taustale, sealhulgas ka käsitlustele, mis on nüüdseks käibelt kadunud.

Semiootik Mihhail Lotman märkis, et raamat täidab olulise lünga eesti kultuuriloolise kirjanduse maastikul. „Tegemist on esimese eesti algupärase käsitlusega, mis annab kompleksse ülevaate kulturoloogia ainest, selle olulisematest probleemidest, meetoditest ja koolkondadest. On tunda, et tegemist ei ole üksnes kabinetiteadlase, vaid õpetajaga, kelle kõrge erudeeritus on õnnelikult kombineeritud kütkestava esituslaadiga,” lisas ta. Lotmani hinnangul võib Rein Raua monograafiat kasutada õpikuna, kuid see on siiski midagi rohkemat – originaalne ja kohati isegi heas mõttes provokatiivne jutustus kultuurist.

Kirjandusteadlase, ajakirja Vikerkaar peatoimetaja Märt Väljataga sõnul on teose näol tegu selges keeles, laiahaardelise ja loogiliselt ülesehitatud käsitlusega, mis pakub tabavaid kokkuvõtteid paljude mõttemeistrite vaadetest. Ta tõi välja, et lisaks kultuuriteoreetikutele kitsamas mõttes on kõne all ka filosoofid, keele-, kirjandus-, poliitika- ja kunstiteadlased, kelle ideid on viimase sajandi vaimuelu mõistmiseks kasulik tunda. „Raamatu originaalseim osa on „Kultuuri analüüsi töövõtted”, mis annab kasulikke näpunäiteid, kuidas kultuurinähtusi viljakalt käsitleda,” leidis Väljataga.

„Mis on kultuur?” ilmus riikliku programmi „Eestikeelsete kõrgkooliõpikute koostamine 2008–2012” toel TLÜ Kirjastuse ja Eesti Keele Sihtasutuse väljaandena. Raamat kuulub TLÜ Kirjastuse sarja Gigantum Humeris.

Studia Generalia on Tallinna ülikooli avalike loengute sari, kus TLÜ professoritega vaheldumisi astuvad kuulajate ette rahvusvaheliselt tuntud oma ala eksperdid. TLÜ pakub Studia Generalia sarjaga üliõpilastele, ülikooli töötajatele ja kõigile teistele huvilistele võimaluse saada osa ülikooli õppejõudude, teadlaste ja välisülikoolide lektorite avalikest loengutest.

Lisainfot leiab veebilehelt www.tlu.ee/studiageneralia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!