Sander Liivak sai Ungari maineka kirjandusauhinna

28. veebr. 2014 Tõnu Kalvet ajakirjanik - Kommenteeri artiklit

Tunnustatud tõlkija, kes on töötanud ka Õpetajate Lehe toimetajana, sai 14. veebruaril Ungari kirjandus­auhinna „Balassi mõõk”.

Ungari poeedi ja väejuhi, Bálint Balassi (1554–1594) nime kandvat mälestusmõõka antakse välja alates 1997. aastast. 2002. aastast peale on auhinnasaajaid alati kaks: üks ungari luuletaja ja üks Balassi luule tõlkija. „Balassi mõõk” on ehtne sepis, relvana täiesti kasutuskõlblik. Mõõgaga käib kaasas aukiri, Balassi portselanbüst ning kaks pudelit valget veini Izsáki Arany Sárfehér.

Liivakule andis mõõga pidulikult üle Szeged-Csanádi maakonna piiskop László Kiss-Rigó 14. veebruaril Budapestis hotellis Gellért. Liivaku teeneid Balassi luule ja ungari kirjanduse eestindamisel tutvustas tema esimene ungari keele õpetaja, endine Tartu ülikooli ungari lektor Péter Pomozi. Liivakuga tegi intervjuu nii Ungari televisioon (kahel korral), riigiraadio kui ka parempoolne päevaleht Magyar Nemzet ning vasakpoolne päevaleht Népszabadság. 12. veebruaril pidas Liivak Budapesti ülikoolis loengu ungari luule eestindamise eripärast.

Liivak on ainsana Eesti üliõpilastest kirjutanud oma lõputöö ungari keeles. Péter Pomozi juhendamisel valmis tal 1998. aastal bakalau­reusetöö „Ungari taktilis-rõhulise värsi eestindamine”. Balassi luulet tõlkis Liivak eesti keelde juba üliõpilasena. Ellen Niidu kõrval on ta ainus, kes on Balassi loomingut eestindanud.

Valik ungari kirjanduse suurkujusid (lisaks Balassile), kelle teoseid on Liivaku tõlkes eesti keeles ilmunud: János Arany, Mihály Csokonai Vitéz, Gyula Juhász, Dezsö Kosztolányi, Mihály Tompa, Gyula Illyés, Sándor Márai ja Imre Kertész.

Liivak on kirjutanud ka ise nii luulet kui proosat. Elab viimastel aastatel Rakveres, töötab tarbetekstide tõlkijana ja kirjutab aeg-ajalt artikleid. On Eesti kirjanike liidu, Eesti-Ungari seltsi, Juhan Kunderi seltsi ja emakeele seltsi liige.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!