„Taevaskoja sõnum” keskendub Anna Haavale ja Jakob Hurdale

6. veebr. 2014 - Kommenteeri artiklit

18. korda toimuv laste ja noorte loomevõistlus „Taevaskoja sõnum” pakub tänavu välja kümmekond teemat, mis on ajendatud Jakob Hurda 175. ja Anna Haava 150. sünniaastapäevast.

22. juulil saab 175 aastat ühe eesti kultuuri kõige enam mõjutanud inimese, Jakob Hurda sünnist. Tema rahvaluulekogud, parimaid põlisrahva suulise kultuuri pärimusi maailmas, sündisid  meie kultuuriloo olulisel ajal – oli rohkelt, mida üles kirjutada ja oli kirjutajaid. Praegu  oleme jõudnud ajastusse, kus on veel viimane põlvkond inimesi, kes kannavad endas möödunud aegade paigamälu ja suulist pärimust, mis veel rääkimata ja salvestamata.

15. oktoobril möödub 150 aastat eesti luuletaja, libretisti ja tõlkija Anna Haava sünnist. Anna Haava tõi eesti luulesse omanäolise romantilise armastuslüürika, mida iseloomustab armastuse ja looduselamuse oskuslik põimimine, tundeehtsus ja vahetus. Kuna Anna Haava lapsepõlv möödus suure, jõuka põlistalu võimsa looduse keskel, on ka loodusluulel tema loomingus eriline koht. Sellest on valitud „Oh kevade, oh õie-aeg”(avaldatud kogumikus Luuletused III), mis sobib esseede, juttude ja luuletuste kirjutamiseks, samuti joonistamiseks ja pildistamiseks.

Konkursi tänavused teemad on:

  1. Kiri Jakob Hurdale 175 aastat hiljem, valikute ristteel.
  2. Intervjuu vanima külamemme (-taadiga).
  3. Rääkimata külalood, naljad ja tavad.
  4. Jutustusi „kadunud” küladest.
  5. Üleskirjutamata paigalugusid Jakob Hurda kodukohast Põlvamaalt.
  6. „Oh kevade, oh õie-aeg” (Anna Haava).
  7. Hetk, mis on mind sügavalt puudutanud.
  8. Fotojutustus – Sinilindu püüdmas.
  9. Pildid ja jutustused minu perekonna albumis.
  10. Koolikius – agressiivsuse juured.

Võistlusele oodatakse temaatilisi teksti-, pildi- või videofaile 1. maiks 2014 kinnises ümbrikus ja märgusõnaga. Tööd tuleb saata  aadressil: „Taevaskoja sõnum” XVIII, Filosoofi 23–4, 50108, Tartu või e-postiga aadressil praggi@hot.ee või oiepraggi@gmail.com. Võistlustööle tuleb lisada kinnine ümbrik, milles on autori ees- ja perekonnanimi, kool, klass, kodune aadress ja telefoninumber.

Võitjad selguvad juunis. Konkurssi korraldab Jaan Praggi Koda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!