Tartu ülikooli vastuvõtu uued reeglid

21. veebr. 2014 Martin Hallik Tartu ülikooli õppeprorektor - Kommenteeri artiklit

Kuna käesoleval aastal muutuvad gümnaasiumi lõpetamise tingimused ning abituriendid teevad riigieksami vaid eesti keeles, matemaatikas ning võõrkeeles, tuli ülikoolidel üle vaadata oma vastuvõtutingimused. Muudatusi on mitmeid, mistõttu on meil kõigil kanda oluline roll – abistada õpilasi uutes tingimustes orienteerumisel.

Tartu ülikooli eesmärk vastuvõtutingimuste muutmisel on tõsta õppe­kvaliteeti ja Tartu ülikooli tudengite taset. Ülikool lähtus vastuvõtutingimuste koostamisel põhimõttest, et tingimused vastaksid eeldustele, mida õppekaval või valdkonnas tulevastelt üliõpilastelt oodatakse. Sugugi igal õppekaval ei ole tarvis üliõpilaskandidaati sisseastumiseksamil testida, vaid õppima oodatakse motiveeritud, teadlikult eriala valinud ning ennekõike võimekat üliõpilaskandidaati. Seetõttu võib vastuvõtutingimused Tartu ülikoolis jagada tinglikult kolmeks: erialaseid eeldusi testivad (nt õpetajakoolitus, reaalained, loomingulised erialad), valdkondlikke eeldusi testivad (nt loodusteadused, meditsiin, keeled) või üldist võimekust testivad (nt ajalugu või õigusteadus).

Riigieksamitest arvestatakse matemaatika ja eesti keele tulemusi, lisaks tuleb sageli arvestada sisseastumis­eksami sooritamisega. Avatud ülikooli õppesse kandideerimisel ei ole riigieksamite tulemused tingimata vajalikud. Avatud ülikoolis on valdav rõhk sisseastumiseksamitel ning arvestatakse ka gümnaasiumi lõputunnistuse hindeid.

Matemaatika osakaal suureneb

Laia matemaatikat eeldatakse kandidaatidelt majandusteaduskonnas ning matemaatika-informaatikateaduskonnas. Näiteks arsti- või loodus- ja tehnoloogiateaduskonnas saab kandidaat ise valida, kas sooritab ülikooli juures loodusteadusliku sisseastumis­eksami või kandideerib laia matemaatika riigieksami tulemusega. Mitmetel humanitaarsetel õppekavadel on sellest aastast vastuvõtutingimuseks kitsa matemaatika riigieksam, kuid ennekõike on selle taga ülikooli soov võtta vastu mitmekülgsete annetega, loogilise ja analüütilise mõtlemisvõimega üliõpilasi. Just selliseid võimeid matemaatika õppimine arendab.

Sisseastumiseksamite osakaal on suurenenud nendel õppekavadel, kus varem sai riigieksamite mitmekülgse valiku põhjal sobivad kandidaadid välja selgitada. Sellest aastast tuleb sisseastumiseksamid sooritada filoloogilistel õppekavadel, Pärnu kolledžis ning, nagu eespool mainitud, saab valikulisena sooritada sisseastumiseksami ka arsti- või loodus- ja tehnoloogiateaduskonnas.

Võõrkeele tulemust vastuvõtul ei arvestata, küll aga eeldab Tartu ülikool, et ülikooliõpingute edukaks lõpetamiseks oskavad üliõpilased võõrkeelt vähemalt B2-tasemel. Varem vene õppekeelega kooli lõpetanute puhul vaadatakse emakeele asemel eesti keele teise keelena riigieksami või B2-tasemeeksami tulemust.

Ülikooli sissesaamiskinnitus juba 11. klassis

Uuenduseks tänavuse vastuvõtu eritingimustes saab pidada olümpiaadidel osalenute ringi laiendamist. Varasema 12. klassis saavutatud tulemuste kõrval saab nüüd Tartu ülikooli sisse ka juba 11. klassis saavutatud tulemuse alusel. Lisandunud on ka uus võistlus, millel edukas osalemine tagab esikolmikule kohese sissesaamise Tartu ülikooli – see on telesaade „Rakett 69”. Muus osas on tingimused endised: riiklikul olümpiaadil tuleb saavutada vähemalt 5. koht 11. ja 12. klassi õpilaste arvestuses ning olümpiaad peab olema ülikooli tunnustatud võistluste nimekirjas. Jätkuvalt saavad gümnaasiumi medaliga lõpetanud sisseastumisel täiendavaid punkte.

Vastuvõtuotsuseid tehakse augusti lõpuni

Käesoleva aasta uuendus on Tartu ülikoolis seegi, et dokumentide vastuvõtt päevaõppesse ja avatud ülikooli õppesse toimub samal ajal juuli alguses: 24. juunist 4. juulini. Seega peavad gümnaasiumilõpetajad ja ka täiskasvanud õppijad, kes plaanivad avatud ülikooli kandideerida, varasema augusti keskpaiga asemel arvestama ülikooli kandideerimisega juuli alguses. Arvestada tuleb ka sellega, et senise 2+2 (õppevormiti) esitatud avalduste asemel saab sisseastuja edaspidi esitada avalduse kahele konkursile, ja seda nii üle kõikide teaduskondade ja kolledžite kui ka päevase ja avatud ülikooli õppe.

Kõikidelt Tartu ülikooli kandideerijatelt eeldame avalduse esitamist SAIS-is ehk sisseastumise infosüsteemis. Kogu vastuvõtuperioodi jooksul tuleb aga olla valvas ning hoida oma avaldusel SAIS-is ning e-postkastil silm peal, sest vastuvõtutöötajad suhtlevad kandidaatidega meili teel ning küsivad vajadusel täiendavaid andmeid või dokumente elektrooniliselt.

Vastuvõetute nimekirjade esimene seis avalikustatakse käesoleval aastal suuremates Eesti ülikoolides samal päeval, 18. juulil. Õppimatulekut on sissesaanutel aega kinnitada kolm päeva. Seejärel hakkavad pingeread liikuma ning iga vabanenud õppekoht pakutakse pingereas järgmisele, ja seda kuni kõik õppekohad on täis õppimatuleku kinnitanud kandidaatidega või kui kätte jõuab 19. august, mil õppekohtade täitmine Eesti ülikoolides lõpeb ja alustatakse immatrikuleerimisega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!