„Teater maal” programmi toel käis teatris ligi 40 000 inimest

14. veebr. 2014 Liina Talu Programmi „Teater maal” koordinaator - Kommenteeri artiklit

Kultuuriministeeriumi programm „Teater maal” loodi 2005. aastal eesmärgiga muuta professionaalne teatrikunst kättesaadavamaks Eesti maaregioonides. Programmis toetatakse professionaalsete teatrite väljasõiduetendusi maapiirkondadesse ning laste- ja noortegruppide sõite teatritesse. Taotlusi toetuse saamiseks võib esitada aasta ringi.

Kõik tingimused, nimekirjad, juhendid ja taotlusvormid leiate rahvakultuuri keskuse kodulehelt www.rahvakultuur.ee.

Alates 2012. aastast koordineerib programmi rahvakultuuri keskus. Koostöös maavalitsuste kultuuri­spetsialistidega peetakse maakonnale eraldatud piirsumma üle arvestust. Programmi reglemendi järgi on 50% rahast mõeldud täiskasvanutele suunatud etendusteks, 25% laste- või noorteetendusteks ja 25% piirsummadest kasutatakse laste- või noortegruppide sõidukulude hüvitamiseks.

Aasta 2013 oli teatrisündmusterohke – tänu programmile käis teatris 39 925 inimest. Toetati 508 teatrietendust, millest 171 olid täispiletihinnaga etendused maakohtades, 158 sooduspiletihinnaga (0−2 eurot) laste- või noorteetendused maal. Teatrite statsionaaris ehk nende kodumajades käis etendusi vaatamas 179 laste- ja noortegruppi.

Kooliga teatrisse

Programmi kaudu saab toetust taotleda transpordikulude katteks, mis on selliste ettevõtmiste puhul üks suuremaid kuluallikaid. Grupiga teatrisse sõiduks on toetus 60 eurosenti kilomeetri kohta. Seejuures tuleb tähele panna, et teater, kuhu sõidetakse, asuks kaugemal, kui 50 kilomeetrit ja lavastus, mida vaatama minnakse, oleks kantud programmi „Teater maal” laste- ja noortelavastuste nimekirja. Nimekiri on ära toodud ka rahvakultuuri keskuse kodulehel.

Laste- ja noortelavastuste nimekirja panevad kokku teatrid ise. Sinna on koondatud lavastused, mida paratamatute asjaolude tõttu pole võimalik etendada väljaspool statsionaari. Nimekiri täieneb pidevalt, nii et tasub silm peal hoida.

2013. aastal tegid laste- ja noortegrupid ühiskülastusi kaheteistkümnesse teatrisse ja vaatasid ära 57 etendust. Kõige populaarsem oli teater Vanemuine, mida külastati 60 korral. Palju külastati ka NUKU ja Endla teatrit – mõlemat 26 korral. Külastatavuse poolest olid lavastuste esikolmes „Shrek” NUKU-s, „Mary Poppins” Vanemuises ja „Boyband” Endlas.

Kõige aktiivsemad teatrisse sõitjad olid 2013. aastal idavirumaalased. Kiiduväärselt palju käisid teatris ka Rapla-, Võru- ja Saaremaa noored. Peamiselt sõideti kevadel kooliaasta lõpu puhul ja jõulude paiku, mil on ideaalne aeg midagi ühiselt ette võtta.

Keskmine toetus ühe teatrisse sõidu kohta oli 200 eurot. Kokku jagati külastusgruppide vahel ära 35 320 eurot.

Teater tuleb maale

Programmi „Teater maal” eelarveraha kasutatakse ka professionaalsete teatrite väljasõiduetendusi takistavate finantsriskide maandamiseks, et hoida piletihind külastajatele soodsam. Toetusi on kahte liiki: lisakulude või kogukulude kompenseerimine. Esimene hõlmab peamiselt transpordikulusid ja on mõeldud täispiletihinnaga etenduste jaoks. Teine sisaldab lisaks sõidukuludele veel töötasusid jm, kuid seejuures tuleb etendus anda kas tasuta või kuni kaheeurose piletiga.

Piletihinnad olid möödunud aastal keskmiselt 9−10 eurot ja lastele suunatud sooduspiletihinnaga etenduste puhul üks euro. Kõige rohkem täispiletihinnaga etendusi võtsid vastu Harjumaa, Ida-Virumaa ja Saaremaa. Kõige vähem jõudis neid aga Valga- ja Põlvamaale. Sooduspiletihinnaga etendusi anti kõige rohkem Põlvamaal, Lääne-Virumaal ja Järvamaal; kõige vähem aga Võru-, Harju- ja Hiiumaal.

Programmi abiga andsid teatrid 2013. aastal väljasõiduetendusi kokku 329 korral. Oma lavastustega reisis mööda Eestit ringi 25 teatrit. Kõige aktiivsemad neist olid Heino Seljamaa Teater Kohvris, Vana Baskini teater, Rakvere teater, Miksteater, Teatrike, VAT teater ja Kuressaare linnateater.

Mitmeid neist on jätkuvalt võimalik kutsuda esinema nii kooli kui ka muudele laste- või noorteüritustele ning selleks ka programmi „Teater maal” kaudu toetust saada. Uurige ja kasutage toetusprogrammi võimalusi kodukandi kultuurielu rikastamiseks


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!