Vajaduspõhise õppetoetuse süsteemis ilmnes viga

17. veebr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tudengid, kes esitasid vajaduspõhise õppetoetuse taotluse enne 4. veebruari, palutakse seda uuesti teha ilmnenud süsteemivea tõttu, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressitalitus. Kõigi võimalike asjasse puutuvate tudengitega võetakse ka isiklikult ühendust ja taotlusperioodi pikendatakse.

Pressiteate kohasel oli süsteemis taotlusperioodi alguses tarkvaraviga, mis selgus 4. veebruari hommikuks ja parandati samal päeval. Vea tõttu jäi osa nendel päevadel taotluse esitanud üliõpilastest toetusest ilma, samas said toetuse mõned tudengid, kes poleks pidanud seda saama. Osal üliõpilastest peaks aga toetuse summa kordustaotlemisel muutuma – kasvab või langeb.

Kõigi potentsiaalselt eksliku otsuse saanud tudengitega võetakse personaalselt ühendust ning palutakse oma taotlus eesti.ee süsteemi kaudu uuesti teha. Ühtlasi pikendatakse nende veebruarikuu taotlustähtaega 16. märtsini. Kõik, kelle andmed vastavad toetuse saamise tingimustele, saavad toetuse tagasiulatuvalt ka veebruari eest.

Tarkvarafirma Tieto Estonia AS tarkvaraarendusüksuse juhi Raul Raudsepa sõnul oli tegemist inimliku eksitusega. „Tarkvaraarenduse käigus võib mõnikord ette tulla keerulisi olukordi, kus mitmete süsteemide liidestamisel selguvad tegelikud võimalikud vead alles reaalsete andmetega. Vea ilmnemisel reageerisime koheselt. Vabandame kõigi ees, keda see viga puudutas,” sõnas Raudsepp.

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse ja teaduse asekantsleri Indrek Reimandi sõnul on sellise olukorra tekkimine kahetsusväärne. „Palume kõigi ees vabandust asjatute sekelduste pärast. Loodan siiski, et see ei tekita üliõpilastele liiga suuri probleeme. Kordustaotluse esitamine eesti.ee portaalis on suhteliselt lihtne, süsteem on korrastatud ning kõik, kellel on õigus vajaduspõhist õppetoetust saada, seda ka saavad,” ütles asekantsler.

Kuna õppekoormuse täitmise andmeid Eesti Hariduse Infosüsteemis on kõrgkoolid jooksvalt täiendanud, siis võiksid uuesti taotlema minna ka need üliõpilased, kes seni on koormuse andmete tõttu negatiivse otsuse saanud.

Vajaduspõhist õppetoetust saab tudeng, kes on kõrgkooli sisse astunud 2013/2014. õppeaastal või hiljem, kelle perekonna kuusissetulek ühe pereliikme kohta on kuni 299 eurot ning kes õpib täiskoormusega ja täidab õppekava nõudeid nominaalmahus – arvestus on semestrite lõikes kumulatiivne. Toetuse suurus on 75–220 eurot kuus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!