70% Itaalia vanematest registreeris oma lapse kooli elektrooniliselt

14. märts 2014 Katrin Veiksaar Bologna ja Milano eesti kooli õpetaja - Kommenteeri artiklit

28. veebruari keskööl suleti ametlikult laste elektrooniline registreerimine Itaalia põhi-, kesk- ja kutsekoolidesse järgmiseks kooliaastaks. Kokku registreeriti üle pooleteise miljoni lapse.

Itaalias registreerib lapse kooli tema vanem, arvuti või arvutiühenduse puudumisel aga kool. Sel aastal viisid kõigist toimingutest pea 70% juhul registreerimise läbi lapsevanemad ise, Põhja-Itaalias ületas see arv isegi 80%.

Tulemus on märkimisväärne, sest Itaalia pole elektrooniliste süsteemide poolest Euroopas sugugi esirinnas. Süsteemid on sageli olemas, aga töötavad piirkonniti või paberil ning nende kodanikusõbralik areng on takerdunud bürokraatiasse. Lisaks on Itaalias internetiühendus enamasti üsna aeglane, vaid 7 MB/s, ja kümnest itaallasest neli ei kasuta arvutit ega internetti.

Enamikule lapsevanematest kogemus meeldis, sest elektrooniline protseduur aitab kokku hoida aega. Itaalia haridus- ja teadusministeerium andis teada, et peab protseduuri läbiviimist õnnestunuks.

Juba teist aastat vormistatakse Itaalias lapsi koolidesse elektrooniliselt. Elektroonilisest vormistamisest on seni jäänud välja vaid sõimed ja lasteaiad. Samuti ei kehti see kohustus erakoolidele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!