EV 96. aastapäeva pidulik vastuvõtt Nõlvaku lasteaias – nagu päriselt

12. märts 2014 Eliko Tippi Nõlvaku lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Osaledes Nõlvaku Lasteaia 6–7-aastaste laste rühmaga Eesti Vabariigi presidendi joonistuskonkursil „Meie Eesti head asjad”, tekkis mõte sel aastal vabariigi sünnipäeva tähistada piduliku vastuvõtuga ning pärast presidendilt saadud tänukirja suurenes laste huvi presidendi ja tema ameti vastu veelgi.

EV 96. aastapäeva tähistamiseks valmistumine algas juba varakult. Hommikuringides vestlesime lastega, kes on president, millised on tema tööülesanded, milline võim on presidendil. Seejärel korraldasime rühmas presidendivalimised. Presidendiks said kandideerida kõik rühma lapsed ning lastega vesteldes selgus, et presidendiks sobiks tark, abivalmis, sõbralik, julge, heade mõtetega laps. Meisterdasime valimiskasti ja -sedelid ning salajane hääletamine võis alata. Presidendiks valiti poiss, Toomas Hendrik Ilvese nimekaim Toomas. Siinkohal on märkimisväärne asjaolu, et ainult paari häälega jäi Toomasele alla rühmast ainuke naispresidendi kandidaat.

Tutvustasime lastele ka EV Põhiseadust. Lapsed rääkisid, mida võiks tähendada näiteks „Kodu on puutumatu” või „Kõigil on õigus haridusele”. Nad oskasid seaduspunkte väga hästi oma sõnadega lahti seletada. Andsime ka lastele võimaluse jutustada, milliseid häid tavasid võiks järgida, et Eestis oleks hea elada. Pakuti, et autod ei tohi üksteisele otsa sõita. Veel lisati, et vanu inimesi peab aitama. Siin läks vestlus ka presidendiproua Evelin Ilvesele, et tema aitab inimesi. Vestlusest lastega selgus, et paljud pered aitavad oma vanavanemaid. Seda oli südantsoojendav kuulda. Teemasse süvenedes tekkiski lastel mõte, et president meie rühmast on valitud, aga presidendiprouat on ju ka vaja. President valis ise endale rühmast proua tingimusel, et valitud tüdruk peaks sellega ka nõus olema. Nii oligi meil rühmas olemas nii president kui ka presidendiproua. Laste mõtted ja fantaasiad olid aga lennus – presidendipaari laste valik jäi nende enda isiklikuks otsuseks. Vestlusringis lastega mainiti aga ära, et vastuvõtule ju lapsi kaasa ei võeta…

Sama nädala reedeks oligi plaanitud EV sünnipäeva tähistamine presidendi vastuvõtu stiilis. Terve nädala said kunstitegevuses lapsed ise olla moekunstnikud, kes disainisid loovalt pidulikke riideid, millega võiks minna presidendi vastuvõtule. Modellideks olid pabernukud. Vastuvõtuks valmistatud riided tulid väga värvikirevad ja omanäolised.

Jõudiski kätte presidendipaari külaliste vastuvõtuhommik lasteaia saalis. Oodatud olid kõik lasteaia lapsed, õpetajad, juhtkond. Kõik olid pidulikult riides. Lastele oli eelnevalt selgeks õpetatud hümn, igale rühmale laul või luuletus Eestimaast ning ka valsisammu oli usinasti harjutatud. Vastuvõtt võis alata. Presidendipaar ootas külalisi Eesti ja Nõlvaku lasteaia lipu all, paarini viis tee mööda vaipa. Kätlemistseremoonia kulges väga viisakas ja pidulikus meeleolus, eks kättpidi teretamist-õnnitlemist sai varem rühmades läbi proovitud. Rõõmsat meeleolu lisas kommentaator-peojuht liikumisõpetaja Meelis, kes teadustas ja tutvustas sisenevaid külalisi. Seejärel õnnitles president külalisi Eesti Vabariigi 96. aastapäeva puhul ning pidas kodus ettevalmistatud kõne, kus ta soovis palju naeratusi eesti rahva nägudele. Järgnes üheskoos hümni laulmine ning siis juba rühmade kaupa esinemine laulude-tantsude-luuletustega ehk pidulik kontsert. Pärast kontserti järgnes presidendipaari eestvedamisel valsi tantsimine, millega ühinesid veidi aja pärast kõik külalised. Ühelt korralikult vastuvõtult ei puudunud ka suupisted. Peo lõppedes said kõik kutsutud end kosutada eelnevalt rühmades laste endavalmistatud kurgileivakestega, mis olid vähemalt sel hetkel maailma parimad suupisted.

Hiljem tuli laste ja vanematega vestlusest välja, et sellisel kujul Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamine oli laste jaoks elamusterohke ning eriline, eriti pärast seda, kui nad ise televiisorist päris presidendi vastuvõttu nägid. Juba küsivad lapsed nii lasteaias kui ka kodus, millal jälle selline pidu tuleb, see oli nii vahva.

Aitäh Nõlvaku lasteaia presidendipaarile toreda ja meeldejääva vastuvõtu eest!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!