Jututäringud arendavad fantaasiat

28. märts 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Maailmas kogub populaarsust täiesti omalaadne lauamäng, milles pole võitjaid ega kaotajaid: pisikeste jututäringute abil saab arendada fantaasiat ning mängimine on eranditult lõbus.

Jututäringute põhikomplektis on üheksa täringut, mille kuuel küljel on numbrite asemel sümbolid: nooltest ja maskidest kuni telkide ja tornideni. Mängu mõte on jutustada visatud täringupiltide põhjal fantaasialugu. Nimetatud sümbolite puhul siis näiteks selline: maskiga mees tuli telgist välja ning lasi noole torni poole lendu.

Esmapilgul pisut võõristust tekitav mäng – no mis mäng see ilma võidu ja reegliteta ikka olla saab!? – haarab kaasa uskumatult kiirelt ja praktiliselt igas vanuses. Kui näiteks kolmeaastase puhul oli see ootamatu võimalus piiluda tema mõttemaailma, siis kümneaastase mängija juures võis märgata, et mida enam mängiti, seda rohkem läks fantaasia tööle ja jutud hakkasid muutuma aina pikemaks ja põnevamaks.

Jututäringuid maale toova firma Brain Games juhi Margus Tapupere sõnul on täringud populaarsed näiteks eripedagoogide seas. Aga sama innukalt on ta näinud jututäringutega mängimas väitluslembeseid tudengeid, kes võtsid kaks täringut, viskasid õuna ja sitika ning asusid tuliselt põhjendama, miks õun on parem kui sitikas või vastupidi.

Amazonis praegu enimmüüdavate mänguasjade seas olevatele jututäringutele on loodud juba ka hulk temaatilisi lisakomplekte, milles näiteks reisimise, loomade, muinasjututegelaste või krimiteemaga seotud täringud. Nii võib jututäringu põhjal luua lausa terve omaette maailma. Ja miks mitte neid lugusid siis ka kirja panna!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!