Kärdlasse tuleb riigigümnaasium

5. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning Hiiu vallavanem Georg Linkov allkirjastasid täna keskpäeval Hiiumaal kaks koostöölepingut. Ühe lepingu kohaselt alustab 2016. aasta sügisel Kärdlas tööd riigigümnaasium ning teine sätestas seni riigile kuulunud Kõpu internaatkooli ülemineku Hiiu valla omandusse.

Riigigümnaasium asutatakse kokkuleppel Hiiumaa omavalitsustega. Käinas lõpetavad järk-järgult tegevuse gümnaasiumiklassid ning alates 2016. aastast jääb sinna vaid põhikool. Ka Kärdla ühisgümnaasium töötab alates 2016. aastast põhikoolina ning samast sügisest alustab Kärdlas 150 õppekohaga riigigümnaasium.

Praegu õpib Hiiumaa kahes gümnaasiumis kokku 154 õpilast, neist 109 Kärdla ühisgümnaasiumis ja 45 Käina gümnaasiumis, lisaks seitse õpilast mittestatsionaarses õppes.

Kus riigigümnaasium Kärdlas füüsiliselt tegutsema hakkab: kas kasutatakse praeguse ühisgümnaasiumi ruume või ehitatakse uus hoone, on ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul veel lahtine. „Tegu oli esimese raamlepinguga,” ütles ta Õpetajate Lehele ning lisas, et kõiki asjasse puutuvaid detaile hakatakse edaspidi eraldi arutama.

Hiiumaa põhihariduse tase on silmapaistev – PISA uuringute kohaselt on Hiiumaa parim Eestis – ja sama kvaliteet koos valikuvõimalustega tuleb hiidlastele tagada ka loodavas riigigümnaasiumis, kus saavad olema humanitaarainete, reaalainete, ja loodusainete õppesuunad, seisab haridus- ja teadusministeeriumi teates.

Kärdlasse loodav riigigümnaasium saab olema kümnes maakondlik gümnaasium. Suhteliselt väikese õpilaste arvuga munitsipaalgümnaasiumi pidamine oleks igale omavalitsusele ülejõukäivaks ülesandeks ja seega on riigi toetus iseenesestmõistetav.

Kõpu internaatkooli kavatseb vald liita tänavu 1. septembriks Kärdla ühisgümnaasiumiga, kooli õpilased jätkavad õpinguid praeguses asukohas. Ministeerium andis vallale üle kooli kinnistu koos hoone ja inventariga, samuti koolitöötajate töölepingud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!