Koolinoorte toitumine toitumisuuringu luubi all

7. märts 2014 Liis Kambek Tervise arengu instituudi vanemanalüütik - Kommenteeri artiklit

Tervise arengu instituut viib läbi suurt Eesti rahvastiku toitumise uuringut, milles uuritakse esmakordselt ka kuni 18-aastaste laste ja noorte toitumist.

Senised Eestis korraldatud tervisekäitumise uuringud on andnud pildi rahvastiku üldistest toitumisharjumustest, kuid senini puudub ülevaade, mis täpselt eestlaste toidulaual on. Selline andmestik on vajalik sisend toitumisest tulenevate riskide hindamiseks ning riikliku toidupoliitika kujundamiseks. Eri riikides läbi viidud uuringud näitavad, et tervislike toitumisharjumustega lapsed ja noored on tervemad ning ka parema õppeedukusega mõõdetuna õpilaste keskmiste hinnete ja põhiainete (matemaatika ja keeled) saavutustulemuste alusel. Eriti oluliseks peetakse laste kognitiivsele arengule toitumise aspektist rohket salatite, puu- ja köögiviljade ning kala ja täisteraviljatoodete tarbimist.

Eestis tehtud uuringud annavad noorte toitumise kohta aga üsna murettekitavat teavet. On olnud arutelusid, et soe koolilõuna asendatakse kiirtoiduga või et paljud noored ei söö soovituslikku viit portsjonit puu- ja köögivilju päevas ning jätavad tihtipeale söömata ka hommikusöögi. Nende toitumisega seotud probleemide ohjeldamiseks ongi vaja põhjalikku ülevaadet meie laste ja noorte toitumisest.

Uuringu käigus küsitakse kokku ligi 9000 inimeselt (vanuses neli kuud kuni 74 aastat) nende endi või nende lapse igapäevase toidulaua kohta. Uuringus osalejad on valitud juhuvalimi meetodil Eesti rahvastikuregistrist ning nad saavad personaalse teavituskirja ja kutse. Uuring on väga põhjalik ja et vastajatel mugavam oleks, külastavad uuringufirma SIA GfK Custom Research Baltic küsitlejad uuritavaid nende kodudes või soovi korral muus sobivas kohas. Uuringu esialgsed tulemused selguvad 2015. aasta esimeses pooles.

Täpsem info uuringu kohta http://www.tai.ee/et/toitumisuuring.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!