Kutseõppurite tuleproov

7. märts 2014 Liina Liiv Innove kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Täna ja homme on üle 300 kutseõppuri Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, et võtta mõõtu kutsehariduse suursündmusel „Noor meister 2014”.

Võistlusel panevad end proovile ametikoolide õpilased, kes astuvad üles 24 erialal, näiteks mehhatroonikas, floristikas, pagarina või maastikuehitajana, selgitas „Noor Meister 2014” peakorraldaja Pille Laaksonen. Parimatel noortel meistritel on võimalik Eestit esindada rahvusvahelistel kutsemeistrivõistlustel Euroskills ja Worldskills, ütleb „Noore meistri” ellukutsuja Tõnis Arvisto, lisades, et 2007. aastast saadik on eestlased sealt koju toonud 14 medalit.

Vajalik info edasiõppimiseks

Messikeskuses on avatud ka kümme töötuba, kus noored saavad proovida eri ameteid, näiteks harjutada esmaabi andmist, noored juuksurid õpetavad külastajaid moodsaid punutisi tegema ning samas avaneb masinahuvilistel võimalus kätt proovida autovärvimises, võib uudistada kaugjuhitavaid roboteid, jälgida rätsepate, maastikuehitajate ning müürseppade tööd või osaleda puidutöötoas. „Noorel meistril” saab kätte ka kogu info nende erialade õppimisvõimaluste kohta meie kutsekoolides.

Riigi majandusliku edu pant

Tõnis Arvisto kinnitab, et „Noor meister” motiveerib paljusid kutseõppureid ning innustab ka neid noori, kes alles mõtlevad oma tuleviku ning valikute üle. Arvisto loodab, et ametiuhkuse ning meisterlikkuse väärtustamine kutsevõistluste kaudu aitab tõsta kutsehariduse mainet ning toob senisest rohkem noori kutseharidusse. Samuti tõstavad kutsevõistlused õppe kvaliteeti ning kokkuvõttes parandavad tööturu olukorda ning riigi majandusedu tervikuna, sõnab Arvisto.

Helen Pärk

Tallinna polütehnikumi õppedirektor

Tallinna polütehnikumi õpilased on „Noorel meistril” osalenud 2009. aastast. Sellel aastal on meil väljas kümme õpilast kuuel alal: elektrik, elektroonik, graafiline disainer, infotehnoloog, mehhatroonik ja veebidisainer.

Oleme andnud oma noortele võimaluse isekeskis mõõtu võtta juba õpingute algusest. Igal aastal toimuvad kooli novembrikuiste aastapäevaürituste raames koolisisesed võistlused, mille parimad pääsevad „Noorele meistrile”. Polütehnikumi õpetajad valmistavad õppureid täiendavalt ette tunnivälisel ajal. Tegemist on küll lisatööga, kuid see annab õpetajale võimaluse anda võistlejatele juurde midagi õppekavavälist, õppides ka ise.

Kokku on meie koolis „Noore meistriga” seotud ligikaudu 70 inimest: lisaks võistlejatele ja nende juhendajatele osaleb kool ka kutseharidusmessi, võistluste, töötubade, erialatutvustuses, videolahenduse ja pildistamise korralduses.

Kuna „Noore meistri” kutsevõistlustega on seotud paljude erialaliitude ja tööandjate esindajaid, siis on nii mõnelegi noorele pärast võistlusi tehtud ahvatlev ja vägagi motiveeriv tööpakkumine.

Loodan väga, et „Noore meistri” kutsevõistlusi tuleb sellel aastal vaatama palju põhikooliõpilasi, nende vanemaid ja õpetajaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!