Lasteaednike osalemine infomessil „Suunaja”

25. märts 2014 Silja Kaur, pedagoog-metoodik; Margarita Kask, pedagoog-metoodik; Kaidi Truus, vanempedagoog Pärnu Lasteaed Mai õpetajad - Kommenteeri artiklit

28. veebruaril toimus Pärnu Kontserdimajas 19. korda koolinoortele infomess „Suunaja”. Huvilised said tutvuda linna ja maakonna gümnaasiumitega, kohal olid kutse- ja kõrgkoolide esindajad üle Eesti ja organisatsioonid, mis tutvustasid noortele pakutavaid võimalusi nii Pärnus kui ka välismaal.

Messil osalemise eesmärgiks oli noortele lasteaiaõpetaja, eripedagoogi ja logopeedi elukutsete tutvustamine. Lasteaiaõpetaja töö on põnev, mitmekülgne ja loov. Ettepaneku reklaamida lasteaiaõpetaja eriala tegi Pärnu Kadri Tänava Lasteaia direktor Reeli Tänavsuu.

Töö lastega saab toimuda ainult läbi mängu ja praktiliste tegevuste. Üle vabariigi on lasteaedades kasutusel palju aktiivõppe meetodeid. Meie Pärnus tutvustasime neist kolme: suunatud uurimuslikku õpet, Arvumaad ja programmi „Kiusamisest vabaks”.

Suunatud uurimuslik õpe ehk avastusõpe on süsteemne meetod, mis tugineb lapse käelisel tegevusel. Õpetaja suunamisel laps uurib ja avastab kõigepealt oma meelte teadliku kasutamisoskuse. See aitab kaasa avastusõppe teemade läbimisel (avasta värvused, ilm, mõõdud), ümbritseva eluga tutvumisel ning seoste loomisoskusel.

Arvumaal läbib laps mängulise õpperaja, tutvudes selle käigus nii arvu koostisega kui ka numbritega. Tegevuspaigaks on Arvumaa, kus asub Arvulinn, milles arvude aiad, majad, arvud ise jpm matemaatikaga seonduvat. Igal arvul on oma lugu ja luuletus ning samuti leiab arvude kohta palju mänge ja tegevusi.

Metoodika „Kiusamisvaba lasteaed” kaudu õpivad lapsed oma käitumist reguleerima ja konflikte lahendama. Tänapäeval on see väga oluline sotsiaalne oskus, millest oleneb lapse edasine toimetulek koolis ja hiljem täiskasvanuna igapäevaelus. Oluline on täiskasvanute eeskuju probleemide lahendamisel, nendega toime tulemisel. Erinevates tegevustes arendatakse lastes sallivust ja õpetatakse lapsi märkama mitmekesisust elus laiemalt.

Infomess Suunaja 2014 004Logopeed ehk kõneraviõpetaja tegeleb eri vanuses laste ja täiskasvanutega. Lasteaia logopeed arendab nende laste kõnet ja suhtlemist, kelle kõne on vähene või on selles mitmesuguseid vigu. Kooli logopeedi töö kese on laste kirjaliku kõne mõistmine ja loome parandamine.

Eripedagoog on pedagoog, kes töötab mitmesuguste arenguliste ja hariduslike erivajadustega lastega, õpiabiõpetajana ja on vanemate nõustaja. Eelkõige arendab ta inimese isiksust, lapse taju, mõtlemist, mälu ja mõistmist. Eripedagoog kasutab õpetamisel erimetoodikaid, näiteks kitsamalt spetsialiseerunud eripedagoogid võivad olla surdopedagoogid, kes tegelevad kurtide ja kuulmislangusega lastega.

Infomess Suunaja 2014 024Meie töötoa vastu tundsid huvi õpilased, kes kasutasid võimalust lisaks brošüüride kogumisele elavdada oma päeva mängude läbimängimisega. Messi külastanud noored lapsevanemad said teadlikumaks lasteaia igapäevaelu sisulisest tööst ja logopeedide-eripedagoogide tähtsast rollist lasteaias. Lapsi paelus huvitav väljapanek vahenditest, millega sai kohapeal mängida.

Meie arvates on väga oluline, et saime oma elukutset praktikutena tutvustada ja selle vastu huvi äratada. Loodame, et sellest saab traditsioon.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!