Nööbid on ära!

14. märts 2014 Liivi Rosenvald O. Lutsu majamuuseumi kuraator - 1 Kommentaar

Oskar Lutsu keel on eesti kirjanduses eriline. Tema vabalt voolav mahlakas rahvalik kõnepruuk koosneb põhiliselt kahekõnest ja dialoog on täis spontaanset suulist kõnet. Seal on Lutsu enda sõnaloomingut, koduümbruse murret, kõnekeelset hääldust, suulise kõne lauset koos takerdumiste, ümbertegemiste, eripärase sõnajärjega.

Lutsu keelekasutus oli oma ajast mitukümmend aastat ees. Midagi analoogset näeme eesti kirjanduses alles Mati Undi teostes 1990. aastatel. Lutsult saime sõnavarasse uued mõisted: Tootsi taskud, Tootsi peenar, jeekim jt ning terve hulga lendlauseid: „Eks me õunte pealt vaata!”, „Ei noh, pidusse ma tulen küll!”, „Kui Arno isaga …” jt. „Kevade” Toots, Kiir, Teele, Arno, Imelik, Tõnisson on kujunenud üldnimedeks, kelles tunneme ära iseennast.

Oskar Lutsu majamuuseum peab üheks oma eesmärgiks innustada lapsi eesti keele rikkusi avastama. Koostöös Tartu linnaraamatukoguga korraldasime ka tänavu veebruari lõpus ja märtsi alguses 4.–7. klassidele traditsioonilise võistkondliku emakeelemängu, mis on nime saanud kirjaniku lendlausest „Nööbid on ära!”.

Võistlejad lahendavad eelnevalt internetipõhiselt ristsõna ja kohapeal mitmesuguseid ülesandeid. Ettevõtmisel on lisaks keele tundmisele alati olulised mängulisus ja loomingulisus. Võistlus on kogunud poolehoidjaid ja viimastel aastatel on linna ja maakonna koolidest osalenud üle neljakümne võistkonna. Siinkohal tuleb kiita tublisid õpetajaid, kes ei pea paljuks vaeva, mis kaasneb laste saatmisega keelemängule.

Tänavu osalesid võistkonnad kümnest koolist – õpilasi kokku ligi 170. Esikohad kahes vanusegrupis läksid seekord Nõo põhikooli (õp Merike Seire) ja Tartu Waldorfgümnaasiumi (õpetaja Diana Jezierska), kuid märkimist väärivaid töid tuli peaaegu igast osalenud koolist.

Autasustamine toimus emakeelepäeva eel linnaraamatukogu Tamme harukogus. Tänu mitmele kirjastusele said tublid keeletundjad igaüks endale eakohase raamatu.

NB! Järgmisel nädalal peab Oskar Lutsu majamuuseum 50. sünnipäeva. Juubeliüritusi, mille seas on nii näitus „Uks lapsepõlve”, viktoriin, slaidi­õhtu, draamalugu, filmitund kui ka mitu muud muuseumiprogrammi, jagub 17.–28. märtsini. Pidustused päädivad reedel, 21. märtsil kell 12 kirjandusmuuseumis peetava konverentsiga „Kirjandus ja haridus”.

Kirjanik Oskar Lutsu kodu ootab kõiki külla!


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Nööbid on ära!”

  1. […] Liivi Rosenvald, Sirp, 14.03.2014  […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!