Prügi VaheTund − puhtama keskkonna nimel

21. märts 2014 Mari Timmi koolitaja - Kommenteeri artiklit

Tuhanded tublid eestlased ühendasid 2008. aastal oma jõu ning korjasid Eesti pinnalt kokku üle kümne tuhande tonni prügi. Juba siis oli kõigile selge, et üksnes prügi kokkukorjamisest ei ole abi. Et keskkonda puhtana hoida, peame tagajärgede likvideerimisele lisaks tegema ka ennetustööd. Nii sündis Prügi VaheTund, praegu ainus sedalaadi projekt Eestis. Eelmisel aastal külastasid Prügi VaheTunni koolitajad juba enam kui 160 Eesti kooli.

Prügi VaheTund on viiendatele klassidele suunatud keskkonnateemaline haridusprogramm, mille eesmärk on tutvustada õpilastele jäätmete käitlemist ja keskkonnasõbralikke eluviise. Aktiivsed noored koolitajad käivad koolitundides rääkimas, kuidas selliste materjalide nagu plastik, paber, riie või toit loodusesse jõudmine keskkonda kahjustab ning miks ja mil moel tekkinud jäätmeid töödelda. Prügi VaheTund ei seisne lihtsalt esitleja monoloogi kuulamises, vaid sisaldab ka naljakaid ning kohati šokeerivaid pilte, huvitavaid ja mõtlemapanevaid videoid ning elavat arutelu. Õpilaste jaoks on need 45 minutit tunduvalt põnevamad kui rutiinne tund. Õpetajad on välja toonud, et Prügi VaheTunni esitluse ajal on lapsed palju tähelepanelikumad ja töötavad paremini kaasa kui tavatundides.

Üks põhjus on Prügi VaheTunni vorm. Koolitaja ei selgita klassile uut keerulist teemat, vaid analüüsib koos õpilastega seda, mida nad juba teavad. Igaühel on võimalus teistega oma kogemusi ja teadmisi jagada ning ka ise üht-teist kasulikku kõrva taha panna. Esitlus süvendab ja kinnistab keskkonnasõbralikke eluviise. Nii mõtiskles Võru 1. põhikooli 5. klassi õpilane Uku, et mida rohkem me plastikut tarbime, seda rohkem kulub naftat, mis ei taastu. Kilekotid jäävad loodusesse aastasadadeks. Kindlasti on mõistlikum kasutada riidest poekotti.

Prügi VaheTund on kiidusõnu saanud ka õpetajatelt. Neilgi on huvitav teemat pisut teisest küljest lahata, kui seda teevad õpikud. Prügi VaheTunni esitlust annab siduda eri ainetega, näiteks loodusõpetuse ja inimeseõpetusega. Lisaks on õpetajal võimalik õpilaste omandatud teadmisi veebilehel väikese testi abil kontrollida.

Prügi Vahetunni jätkutegevusena on organiseerijad pakkunud välja fotokonkursi, õpetajad omalt poolt kodumetsa puude istutamise ja kooli ümbruse puhastamise prügist. Õpetajate arvates võiks selliseid projekte olla rohkem, et kaasata suuremat hulka eri vanuses õpilasi.

Me ise kujundame ümbritsevat keskkonda. Meil on kohustus kasvatada üles uus põlvkond, kes väärtustaks loodust ja oskaks seda hoida. Muutused algavad väikestest asjadest. Prügi VaheTunni projektiga liitumine ei ole väike samm, vaid lausa kaugushüpe puhtama homse suunas.

Prügi VaheTund on Teeme Ära siht­asutuse haridusprogramm, mida toetavad SA Kesk­konna­inves­tee­rin­gute Kes­kus ja Tootja­vas­tutus­­organisatsioon OÜ.

Rohkem infot http://www.teemeara.ee/prygivahetund.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!