Rändav Bioklass stardib üle-eestilisele tuurile

24. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Teisipäeval, 25. märtsil kell 9.30 alustab Eesti koolide ringreisi Tartu ülikooli Rändav Bioklass. Esimesena Eestis seatakse laboritingimused üles Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumis, kus tänapäevaste molekulaarbioloogia ja geenitehnoloogia labori töövahenditega teevad 10.12. klassi õpilased eksperimente pärilikkusaine ehk DNA-ga, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

Rändava Bioklassi eesmärk on tutvustada koolinoortele eluteadusi ning suurendada nende huvi biotehnoloogia valdkonna vastu. „Projekti käigus sõidame mobiilse laboriga mööda Eestit ning külastame koole, viime läbi katseid, millest on seni vaid õpikud kirjutanud, ja räägime eluteaduste valdkonda kuuluvate teadusharude saavutustest,” rääkis Rändava Bioklassi eestvedaja, TÜ molekulaarse biotehnoloogia professor Ants Kurg, kelle sõnul ootab Rändavat Bioklassi külla juba 48 registreerunud kooli üle Eesti.

Rändav Bioklass sisustab kaasasoleva aparatuuriga kooliklassis katselabori. „Need eksperimendid haakuvad kooli õppeprogrammi rakendusbioloogia osaga. Näiteks on gümnaasiumi õpikus pilt PCR-i masinast ja ka geel-elektroforeesi aparatuurist. Meil on vastav aparatuur kaasas ning õpilased saavad seda praktiliste tööde käigus kasutada ning seeläbi kinnistada õpitud teooriat,” sõnas Kurg.

Rändavas Bioklassis õpitakse kasutama mikropipette kui tänapäeva molekulaarbioloogia põhitöövahendeid. „Teadusliku eksperimendina teeme bakteri DNA kontsentratsiooni mõõtmist ja sadestamist, mille tulemusel saame DNA muuta silmaga nähtavaks,” ütles Kurg. „Samuti teeme polümeraasi ahelreaktsiooni (PCR-i) abil testi, kus uuritakse, kas analüüsitav DNA sisaldab ka meid huvitavaid järjestusi või mitte. PCR-i reaktsioonide tulemust uurime geelelektoforeesi abil.”

Rändava Bioklassiga külastatakse iga nädal tasuta ühte kooli. Aastas plaanitakse külastada 30-40 kooli.

Rändava Bioklassi projekti koordineerib Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituut ning laboritehnika ja -vahenditega toetab juhtiv teadusettevõte Thermo Fisher Scientific.

Lisainfot rändava bioklassi kohta leiab siit.

Bioklassi kooli külla kutsuda saab siin.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!