Tallinna raamatumess tuleb koos õpetajate ja lastekirjandusega

28. märts 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Nädala pärast kihab rahvusraamatukogu raamatuhuvilistest, sest seal toimub aasta üks suurimaid kirjandussündmusi. 3.–5. aprillini aset leidev Tallinna raamatumess koondab tänavu oma mütsi alla mitu tähtsat ettevõtmist, sealhulgas emakeeleõpetajate kevadpäevad ning lastekirjanduse foorumi, aga ka ohtralt kohtumisi kirjanikega ja raamatuesitlusi.

Kui möödunud aastal esmakordselt peetud Balti- ja Põhjamaade kirjandusfoorum keskendus rahvuskirjandusele, siis tänavune kannab pealkirja „Kas laps loeb?”. Koostöös lastekirjanduse keskuse ja Põhjamaade ministrite nõukoguga peetaval päeval keskendutakse laste- ja noortekirjandusele. Ettekandeid peavad Soome kirjanik ja õpetaja Seita Vuorela, Islandi autor ja illustraator Áslaug Jónsdottír, Rootsi lugemise saadik Johanna Lindbäck, Taani lastekirjanik Lotte Lykke Simonsen, Norra raamatukoguhoidja Anne Liv Tønnessen, Leedu psühholoog Veronika Mudenaite ning Eesti lastekirjanduse uurijad Jaanika Palm ja Helin Puksand. Foorumi juhatab sisse kultuuriminister ning kohale tuleb ka eesti raamatu(kogu)koer.

Sünkroontõlkega foorum toimub suures konverentsisaalis neljapäeval, 3. aprillil kella 10–16 ning on kõigile huvilistele tasuta. Lisainfot leiab veebilehelt www.norden.ee.

Emakeeleõpetajate kogunemispaik

Reedel ja laupäeval peetakse rahvusraamatukogus Eesti emakeeleõpetajate seltsi (EES) kevadpäevi. Eesti keele õpetajatega tuleb kohtuma Soome emakeeleõpetajate seltsi tegevjuht Anne Helttunen ning Pertti Rajala, kes kõneleb säärasest leiutisest nagu lihtne keel, mis on nii sisult kui visuaalilt arusaadav ka neile, kes raskemate tekstidega hätta jäävad. Kodumaised luuletajad Doris Kareva ja Jürgen Rooste räägivad õpetajatele loovuse avastamisest ja hoidmisest. Lisaks esitletakse emakeeleõpetajate seltsi kogumikku, haridusleksikoni ning hariduse ja kasvatuse sõnaraamatut, peetakse aruandekoosolekut ja vaadatakse teatrietendust. EES-i kevadpäevade kava leiab aadressilt www.eeselts.edu.ee.

Selgub Nukitsa võitja

Laupäeval kell 12 kuulutab lastekirjanduse keskus raamatukogu suures saalis välja tänavuse Nukitsa konkursi võitjad ning lastealal lõpetab Eesti lugemisühing täpselt samal ajal võistlust „Teadusraamat annab teada”.

Kuuendal korrusel on neil päevil avatud lasteala, kus peetakse mudilastundi, esitletakse Hilli Ranna raamatut „Esimene A klass ning tarkusepäev” ning saab kohtuda lastekirjanik Anti Saarega, kelle raamat „Kuidas meil asjad käivad?” võitis äsja kultuurkapitali lastekirjanduse aastapreemia.

Need on vaid paar suursündmust, mis kolmepäevase raamatumessi käigus aset leiavad. Kõigil neil päevadel on oma toodangut tutvustamas ja müümas üle 30 kirjastuse, toimuvad esitlused (näiteks esitletakse nurgasaalis iga päev üht värsket ajalooraamatut), mängud, töötoad, autogrammitunnid, loengud, ekskursioonid ning kohtumised kirjanikega.

„Soomes käivad lapsed messil klasside kaupa koos õpetajaga. Neil on seal konkreetne ülesanne, näiteks leida üles mõni kindel teos. Miks mitte tekitada ka Eestis säärane traditsioon, eriti nüüd, kus meil toimub messil otsimismäng,” kutsus Eesti kirjastuste liidu tegevjuht Kaidi Urmet õpetajaid üles lapsi rahvusraamatukokku raamatumessile tooma.

Lisainfot kõigi messil toimuvate ürituste kohta leiab veebilehelt www.estbook.com.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!