Tudengid viisid koolidesse IT-infot

17. märts 2014 Liisi Soots mug.ee - Kommenteeri artiklit

„Geeks on Wheels” on projekt, mille käigus hakkajad tudengid juba kolmandat korda nädala aja jooksul mööda Eestimaad tiirutasid, et kuue kooli lastele infotehnoloogiat puudutavaid teadmisi jagada.

„Nohikud ratastel” projekt on eeskätt ellu kutsutud, et suurtematest linnadest väljas elavad lapsed saaksid osa IT-st ning tutvuda uute seadmetega, nagu süle- ja tahvelarvutid ning nutitelefonid. Päeva jooksul oli lastel võimalus osaleda laborites, kus käsitleti riistvara, tarkvara ning programmeerimist. Lisaks tutvuti uute seadmetega ning prooviti Microsofti uusimat toodet Xbox One.

Riistvaralaboris tutvustati arvuti riistvara, puudutati mobiili operatsioonisüsteeme ning tahvelarvuteid. Tarkvaralaboris räägiti presentatsioonitarkvarast ning näidati, kui lihtne on Facebook’ist ammutada infot inimese kohta, kes ei pruugi kuuluda kontaktide listi.

Programmeerimise laboris tutvustati programmeerimise algtõdesid ning anti programmeerimise pisik edasi potentsiaalsetele huvilistele, õpilastele läheneti mängleval kujul ning selgitati, kuidas lihtsalt luua näiteks arvutimäng või koodijupp, mis ringi pindala arvutab. Programmeerimise labor oli selle aasta tuuri uustulnuk ning pakkus lastele väga suurt huvi. Oldi imestunud, kui lihtne tegelikult programmeerimine olla võib ning kui väikese vaevaga on võimalik Microsoft KODU-s endale mäng ise valmis meisterdada.

Viljandi kesklinna koolis oli paar poissi programmeerimisest väga huvitatud ning tulid peale laborite lõppu tagasi, et lisateadmisi veel juurde ammutada. Märkimisväärne on, et sama kooli 7. klassi õpilane oli juba varasemalt ise valmistanud keerukaid mänge, mis nii mõnelegi asjatundjale silmad ette tegi. Sama kooli 9. klassi poiss suutis lisalaborite ajal vaadata juba programmeerimiskeele Python lihtsamaid funktsioone ning läbida tunni ajaga pool  programmeerimise esimese kursuse materjalist.

„Geeks on Wheelsi” korraldades oli väga huvitav saada tagasisidet lastelt ja kooli personalilt. Lapsed olid üritusest vaimustuses. Võru Kesklinna kooli õpilased uurisid, kas see üritus toimub ainult ühel päeval või on võimalik seadmeid jätta kooli ka järgnevateks päevadeks. Haanja kooli matemaatika ja arvutiõpetaja Triinu Grossmann andis tagasisidet, et tuur ei olnud huvitav mitte ainult lastele, vaid ka tema sai uusi teadmisi näiteks tarkvara laboris käies.

Tuuri jooksul külastati tänavu kuut kooli: Leisi kool, Virtsu kool, Viljandi Kesklinna kool, Iisaku gümnaasium, Haanja kool ja Võru Kesklinna kool. Mullu käidi Orissaares, Lihulas, Kärdlas, Mustvees, Valgas ja Põltsamaal. Noorte tagasiside projektile on olnud väga positiivne ning eelnevate tuuride kokkuvõtte ja lisainfo leiab blogist: http://msgeeksonwheels.blogspot.com/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!