Venemaa töötab koolidele välja uut ajalookontseptsiooni

7. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Vene president Vladimir Putin rõhutas kohtumisel uue ajalooõpikute kontseptsiooni töörühmaga, et õpikutes on seni alahinnatud Venemaa rolli fašismiga võitlemisel ning mõistetud valesti Ida-Euroopa olukorda Nõukogude Liidu ajastul, kirjutab ajaleht Vedomosti 16. jaanuaril.

„Praegustes õpikutes on ajaloopeatükke, mida on käsitletud meile täiesti vastuvõetamatult. See on nagu näkku sülitamine, lihtsalt ideoloogiline rämps,” ütles Putin. Presidenti ärritas ajalookäsitus, mille kohaselt mattus Ida-Euroopa pärast Teist maailmasõda Stalini režiimi okupatsiooni­pimedusse.

„Osaliselt nende riikide areng võib-olla pidurdus, kuid mis oleks saanud siis, kui oleks võitnud fašism?” küsis ta ja lisas: „Siis poleks mõnda rahvust üldse alles jäänud.”

Üldajaloo instituudi direktor Aleksander Tšubarjan täiendas: „Mõnes SRÜ riigis peetakse Vene impeeriumi perioodi koloniaalseks, kuid Ukraina, Armeenia, Valgevene ja Kõrgõzstan ei jaga seda seisukohta. Enamgi veel, ajaloolaste sõnul kasvas paljude riikide jaoks Venemaa koosseisus olles nii majandus kui poliitiline mõjuvõim ning rahvuslik identiteet.”

Venemaa riikliku humanitaar­ülikooli rektori Jefim Pivovari sõnul tuleks ühise ajaloo kõiki võtmeküsimusi arutada naaberriikide õpetajate ja ajaloolastega. „Muidu tekivad „miiniväljad” nende sündmuste mõistmisel,” ütles Pivovar.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!