Viimane aeg tasuda arved

14. märts 2014 Karl Kello - Kommenteeri artiklit

Täna kukub kell: üliõpilastel, kellel on tekkinud õppekulude osalise hüvitamise kohustus, on käes viimane aeg tasuda arved. Ühtlasi saavad maksujõuetud tudengid veel kasutada õigust end eksmatrikuleerida lasta.

Kõrgharidusreformi lähtealuste kohaselt on üliõpilaselt õigus nõuda õppekulude osalist hüvitamist, kui ta õpib täiskoormusega eestikeelsel õppekaval ega ole algavaks semestriks täitnud kumulatiivselt eelmistel semestritel õppekava kohaselt täitmisele kuuluva õppe mahtu (30 Euroopa ainepunkti (EAP) semestri kohta). Esialgu ülikoolid seda õigust tasu küsida täies ulatuses kasutama ei hakka. Nagu TLÜ prorektori Priit Reiska artiklist lugeda, loobus Tallinna ülikool üldse arvete väljastamisest, keskendudes pigem üliõpilaste akadeemilisele nõustamisele. TLÜ tudengid on seega saanud pool aastat ajapikendust. Puuduolevate ainepunktide eest hakatakse tasu nõudma kevadsemestri tulemuste põhjal.

Vabatahtlik eksmatrikuleerimine või inkasso

Ülikool esitab arve elektroonselt vähemalt 14 päeva enne maksetähtpäeva saabumist. Õppetasu makstakse hiljemalt maksetähtpäevaks, milleks kevadsemestril on 15. märts.

Kes soovib ülikoolis jätkata, peab arve tasuma. Kes ennast enne maksetähtaega eksmatrikuleerida laseb, see ei pea. Kohe samal aastal samale erialale astuda ei saa, sest eksmatrikuleerimise ja immatrikuleerimise vahele samal õppekaval peab jääma vähemalt kaks aastat. Kes arvet kinni maksta ei suuda, seda ootab ees väljaheitmine. Need üliõpilased, kes arveid ei tasu ja ise ei lahku, võivad oodata inkassofirma külaskäiku. Ülikoolid on jätnud endale lahkesti õiguse loovutada õppekulude hüvitamise või õppeteenuse osutamise lepingust tulenevad võlanõuded võlgade sissenõudmisega tegelevale äriühingule.

Tartu ülikoolis näiteks jääb hüvitamise maht vahemikku 1–24 EAP, ühe ainepunkti maksumus on 35–50 eurot ja arve keskmine suurus on 300 eurot, enamikul alla selle summa.

Kui palju oli TÜ-s esimese semestri tulemuste põhjal võlgnevustega üliõpilasi?

Tartu ülikooli õppeosakonna juhataja Siret Rutiku sõnul kontrolliti hüvitamise mahtu 2013. aastal sisseastunud kõrghariduse 1. ja 2. astme üliõpilastel (välja jääb doktoriõpe, kus õppekulude hüvitamist puuduolevate punktide alusel ei nõuta). Hüvitamise kohustusest on vabastatud ka arstiteaduskonnas integreeritud õppes õppijad (arstiteadus, hambaarstiteadus, proviisor). Järgnevates arvudes need üliõpilased ei kajastu. Puuduolevaid punkte kontrolliti kokku 2958 üliõpilase puhul. Neist 768 (ca 26%) oli kogunud vähem kui 30 EAP (riiklikult määratud nn tasuta õppe maht semestris ehk siis 100%).

Üle kuue ainepunkti jäi puudu 206 üliõpilasel, nendest 86 on vabastatud õppekulude hüvitamisest (neil on soodustus, mis annab selleks aluse, näiteks alla 7-aastane laps või puue või olid nad eelmisel semestril akadeemilisel puhkusel, õpivad välismaal jms). Seega peavad ainult 120 (ca 4%) õppekulusid hüvitama.

Mis saab neist üliõpilastest edasi? Kui palju on eksmatrikuleerituid?

Siret Rutiku: „Õpinguid on võimalik jätkata kahte moodi – kes järgmisel semestril suudab täita nn tasuta õppe nõuded, saab edasi jälle tasuta õppida. Kes ei suuda, sellele esitatakse taas arve puudujäävate punktide eest. Kui suur see arve on, sõltub sellest, kui palju ainepunkte puudu jääb. Nii kuni õpingute lõpuni.

Omal soovil eksmatrikuleeritud üliõpilaste arv on suurem kui eelmisel aastal, ent mingeid järeldusi sellest veel teha ei saa, sest vaja on analüüsida nende üliõpilaste õppemahu täitmist. Õppetasu maksmata jätmise pärast kedagi veel eksmatrikuleeritud ei ole, sest maksutähtaeg on alles ees.”

Vähem kui kolm protsenti; rohkem kui 60 protsenti

Tallinna tehnikaülikoolis esitati sügissemestri tulemuste põhjal arve vähem kui kolmele protsendile vastu võetud üliõpilastest, mis tundub lausa kaduvväike protsent. Õppekulude osalist hüvitamist ehk sooritamata EAP-de eest tasu nõutakse ärinduse ja halduse, õiguse ning sotsiaalteaduste õppekavagruppi kuuluvatel eestikeelsetel õppekavadel õppivatelt üliõpilastelt.

TTÜ õppeosakonna registrite talituse juhataja Aime Piht sedastab, et esimesele õppeaastmele (bakalaureuseõpe, rakenduskõrgharidusõpe, bakalaureuse ja magistri integreeritud õpe) vastu võetud TTÜ üliõpilastest on veebruari seisuga eksmatrikuleeritud umbes viiendik, mis on üldiselt sama palju, kui on eksmatrikuleeritud ka eelnevatel õppeaastatel. TTÜ õppekorralduse eeskirja alusel eksmatrikuleeritakse üliõpilane, kes pole esimese õppetööst osavõtu semestri lõpuks kogunud vähemalt 15 EAP.

Nominaalkoormusega (kogutud 30 EAP või rohkem semestri kohta) ja täiskoormusega õppijaid (kogutud 22,5–29 EAP semestri kohta) on kokku veidi rohkem kui 60 protsenti. Kui need üliõpilased läbivad ka kevad­semestri samas tempos, on nad õppeaasta lõpuks täitnud täiskoormusel õppimise nõude ning jätkavad järgmisel õppeaastal õppekulusid hüvitamata. Nominaalkoormusega õppijate hulk on pisut suurem kui eelnevatel aastatel. Need üliõpilased, kes sooritasid vähem kui 22,5 EAP semestri kohta, viiakse õppeaasta lõpul osakoormusega õppesse juhul, kui nad kevadsemestril jätkavad samas tempos, mis tähendab edaspidi kohustust hüvitada õppekulud täies mahus. Kes pole õppeaasta lõpuks täitnud ka osakoormusel õppimise nõuet (vähemalt 15 EAP semestri kohta), see eksmatrikuleeritakse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!