Võru- ja Põlvamaa õpilased saavad osaleda keskkonnahariduslikes õppeprogrammides

4. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Võrumaa kutsehariduskeskus koostöös MTÜ-ga Looduskool alustas Võru- ja Põlvamaa üldhariduskoolidele suunatud projekti, milles 1.–9.klasside õpilastele pakutakse märtsist juunini ligi 240 õppekavakohast programmi, kuhu oodatakse osalema üle 5000 õpilase.

Projekti on kaasatud Põlva- ja Võrumaalt 10 asutust ja organisatsiooni, kes on koostanud projekti tarbeks 30 keskkonnahariduslikku programmi, mida viiakse läbi aktiivõppemeetodeid kasutades nii looduses kui ka koolides. Projektis osalevad partneritena Keskkonnaamet, RMK, MTÜ Eesti Ellujäämisselts, MTÜ Maavillane, SA Pokumaa, Süvahavva loodustalu, Tervise Kodu OÜ(Metsamoor), FIE Margus Muts ja MTÜ Looduskool.

Ka Võrumaa kutsehariduskeskus ise pakub projektis õppeprogrammi, mis sai spetsiaalselt välja töötatud ja on suunatud 5.-9.klassidele. Programmi nimi on „Kos ja kuis tuu tsirk eläs?” ning koosneb kahest osast – esmalt huvitav loeng harrastusornitoloogilt ja seejärel töökojas juhendajate õpetuste järgi oma kätega oma kooli lähedusse pesakasti valmistamine.

„Projekti idee kasvas välja Põlva- ja Võrumaa keskkonnahariduse ümarlaudade aruteludest, kus leiti, et vaja oleks teha koostööd selle nimel, et õpilased saaksid tasuta osaleda õuesõppe programmides, mida eeldab riiklik õppekava. Projekti ettevalmistamisel saadi eeskuju Viljandi maakonnas juba viiendat aastat toimivast ühisprojektist, mida juhib MTÜ Lilli Looduskeskus ja milles on õpilased juba aastaid saanud osaleda looduskeskustes toimuvates õppeprogrammides”, ütles projektijuht Kristi Toom.

Projekti vastu on suurt huvi tundnud nii Põlva- kui Võrumaa õpetajad, kes on aktiivselt oma klasse programmidele registreerinud. Projektis osalevatele õpilastele on programmid tasuta, koolide transpordikulu sõiduks looduskeskusesse või matkarajale kaetakse 160 euro ulatuses. Õpetajate jaoks teeb projekt mugavamaks õuesõppe korraldamise, mis muidu eeldaks igalt koolilt ise projektide kirjutamist lisarahastuse saamiseks või õpilaste käest õppekäikudeks raha korjamist.

Samalaadne ühisprojekt on käivitatud ka Valgamaal.

Uus riiklik õppekava paneb koolidele kohustuse kasutada õppetöös erinevaid õpikeskkondi- looduskeskusi, muuseume, õuesõpet, et seostada õpitut igapäevaeluga ja ühendada klassis õpitud teooriat praktikaga. Alanud ühisprojekt aitab sellele hästi kaasa.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!