Abituriendid tegid täna eesti keele eksamit

30. apr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Enam kui 7000 gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse lõpetajat tegi kolmapäeval eesti keele riigieksamit, millega mõõdetakse õpilase funktsionaalset lugemis- ja kirjutamisoskust, teatas sihtasutus Innove.

Kaheosalise eksami lugemisosas pidi õpilane valima ühe alustekstide komplekti ja lahendama selle põhjal 2–4 analüüsi- ja arutlemisoskust nõudvat ülesannet. Kirjutamisosas tuli kirjutada alustekstil ja selles esitatud probleemil põhinev lühikirjand.

Kõik eksamiülesanded põhinevad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust esindavatel alustekstidel. Õpilased võisid eksamil kasutada abivahendina õigekeelsussõnaraamatut.

Eesti keele riigieksamit hinnatakse skaalal 0–100 punkti. Lugemisosa ülesannete eest on võimalik saada 40% punktidest, lühikirjandi eest 60%.

Riigieksamite periood algas 23. aprillil eesti keele teise keelena eksamiga. Täna toimunud eesti keele eksamile järgneb 5. mail inglise keele ja 23. mail matemaatika eksam.

Riigieksameid asendavad prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid toimuvad aprillis ja mais.

Riigieksamite tulemused teatatakse õpilastele 20. juuniks. Sellest aastast alates loetakse riigieksam sooritatuks, kui õpilane on eksamil saanud 1 punkti.

Riigieksamite eesmärk on anda kooli kogukonnale, omavalitsusele ja ka riigile võrreldavat ning objektiivset infot õpitulemuste kohta gümnaasiumiastmes, et mõista iga kooli tugevusi ja arengukohti. Koolide omavahelisel võrdlemisel tuleb arvestada, et iga kool tegutseb alati eripärases olukorras ja kontekstis.

SA Innove korraldatavatele riigieksamitele registreerus tänavu üle 10 500 eksaminandi. Kokku tehakse 27 216 eksamit.

Lisainfot leiab SA Innove kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!