Eesti õpilased käisid EL-i loodusteaduste olümpiaadil

7. apr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Kaks Eesti võistkonda tõid möödunud nädalal Kreekas Ateenas toimunud XII Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadilt hõbemedali, saavutades üldkokkuvõttes 50 võistkonna seas vastavalt 11. ja 14. koha, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

Võistluse temaatika hõlmas oliivõli kvaliteedi hindamist, merevee elustiku uurimist, soola tootmist kivisoolast ja mereveest ning soolalahuste elektrijuhtivuse määramist.

Eesti võistkondade mentori, TÜ lektori Karin Hellati sõnul nõudis eksperimentide läbiviimine lisaks bioloogia, keemia ja füüsika valdkondade tundmisele ka täpsust ja vilumust. Kasuks tulid ka teoreetilised teadmised elektrokeemist, jodomeetriast, potomeetriast ning spektrofotomeetriast. „Ehkki ülesanded tundusid esmapilgul lihtsad ning arusaadavad, said meie võistkondadele komistuskiviks mitmed eksperimentaalsed ebatäpsused, mis röövisid vajalikke punkte,” sõnas Hellat.

Tegemist oli võistkondliku võistlusega, kus osales 50 kolmeliikmelist võistkonda Euroopa Liidu 25 liikmesriigist. Absoluutse võidu, kuldmedalid ja rändkarika, sai Ungari esimene võistkond.

Üldarvestuses 11. koha saanud Eesti võistkonda kuulusid Oskar-Voldemar Lahesoo ja Edward Erelt Tallinna reaalkoolist ning Maris Sala Hugo Treffneri gümnaasiumist. Teine võistkond koosseisus Taavet Kalda Gustav Adolfi gümnaasiumist, Carel Kuusk Tallinna prantsuse lütseumist ning Oliver Nisumaa Tallinna reaalkoolist sai üldarvestuses 14. koha.

Eesti võistkondi saatsid mentoritena Siiri Velling, Taivo Pungas, Rudolf Bichele ja Karin Hellat.

Olümpiaad toimus Kreekas Ateenas 30. märtsist 6. aprillini. 2016. aastal toimub 14. Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaad Eestis.

Eesti võistkondade osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel rahastab haridus- ja teadusministeerium ning koordineerib TÜ teaduskool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!