Meie kodus Kohtla-Järvel…

10. apr. 2014 Merle Korsten Kohtla-Järve Kirju-Mirju lasteaia vanemõpetaja - Kommenteeri artiklit

Veebruarikuus õppisime Mesimummide rühma lastega tundma oma kodukanti Ida-Virumaad ja kodulinna Kohtla-Järvet.

Lapsed said teada, et Ida-Virumaa tähtsaks maavaraks on põlevkivi, mida kaevandatakse sügaval maa-all asuvas kaevanduses. Õpetaja jutustas sellest, kuidas kaevandati põlevkivi vanasti ja kuidas tänapäeval. Huviga vaadati fotosid kaevandusest ja uuriti põlevkivi ning pae tükikesi. Kuigi selgus, et kaevuritöö on väga raske ja ohtlik, soovisid paljud poisid suureks kasvades kaevuriks hakata.

Ühel päeval võtsime ette õppekäigu meie põlevkivilinnas – Kohtla-Järvel. Käisime vagoneti juures, mis sümboliseerib esimese põlevkivi leidmist, heitsime pilgu kaugemal kõrguvatele tuhamägedele, seisatasime monumendi „Au tööle” ees. Lapsed kuulasid huviga õpetaja juttu oma kodulinnast.

Koduseks ülesandeks sai vaadelda oma kodumaja ning jätta meelde kodune aadress. Järgmisel nädalal oli vaja selgeks õppida teekond lasteaeda ja koju.

Õpetajate abiga tekkis rühma seinale Kohtla-Järve tänavate skeem, millel keskseks kohaks sai Kirju-Mirju lasteaed. Lapsed joonistasid iseenda ja oma kodumaja, lõikasid need paberist välja ning paigutasid õigele tänavale. Kindlasti pidid skeemil olema ka õpetajate ja õpetajaabi majad.

Teise etapina tulid skeemile Kohtla-Järve linnale iseloomulikud tuhamäed, korstnad, Sinivoore mägi, monument „Au tööle” ja vagonett põlevkivitükikestega.

Kuna üks poistest elab linnast väljas, siis tema soovil pidime skeemi laiendama ja paigutama paberile Purtse jõe, sinna silla ning „Purtse-maja” (Purtse kindluselamu).

Lapsed uurivad pidevalt seinal olevat skeemi ja paluvad seda täiendada. Nad oskavad näidata ja nimetada tänavate nimesid ning teed kuidas koju jõuda.

See skeem on ühtlasi hea moodus lugemishuvi äratamiseks ja süvendamiseks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!