NATO perepäeva külastas üle 6000 inimese

4. apr. 2014 Marica Lillemets Eesti NATO ühingu partner - Kommenteeri artiklit

Eelmisel laupäeval toimus Tallinna Lennusadamas Eesti NATO-ga liitumise 10. aastapäevale pühendatud perepäev. Kella kaheks oli üritust külastanud üle 6000 inimese. Päeva tipphetkeks kujunes NATO hävitajate ülelend.

See oli viimaste aastate suurim kaitseväe, Kaitseliidu ja teiste riigikaitse ning julgeolekuga tegelevate organisatsioonide ühisüritus, mille peakorraldaja oli Eesti NATO ühing.

Kaitsevägi demonstreeris sõjatehnikat. Kohal olid droonid ja helikopter, pääses piirivalvelaeva Kindral Kurvits ja mereväe miinijahtija Admiral Cowan pardale. Uudistati haubitsaid, õhutõrjeraketikompleksi ja soomukit.

Perepäeva avasid NATO sõjalises staabis teeniv kindralmajor Neeme Väli ja kaitseminister Sven Mikser. Julgeolekuteemalisel debatil osalesid kindralmajor Väli, Eesti NATO ühingu esimees Marko Mihkelson ja presidendi julgeolekunõunik Merle Maigre. Debatti juhatas äsja Krimmist naasnud ETV saatejuht Astrid Kannel.

Kindralmajor Väli sõnul on NATO Eestis kohal 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas: „Muutunud julgeolekuolukorras on Eesti sõnumitooja ning meie hääl on Brüsselis kuuldav. Võin kinnitada, et NATO suhtub tõsiselt liikmesriikide julgeoleku tagamisse ning Eesti võib ennast tunda kindlalt.”

Kõne pidas ka NATO ühingute katusorganisatsiooni ATA esimees dr Karl Lamers.

Kell 13.30 toimus kahe NATO hävitaja F-15 ülelend. Lennukid lähenesid Pirita tee suunalt ja laskusid madallennule piki Lennusadama merejoont. Seda jälgis umbes paar tuhat inimest. Seejärel algas merepäästeõppuse simulatsioon, lennusalga ja droonide tutvustus. Siis oli kord Kaitseliidu käes, kellega paljud perepäevalised avaldasid soovi liituda. Mereväe ja piirivalve tutvustuse käigus külastati kai ääres seisvaid aluseid.

Esinesid kaitseväe orkester ja ajateenijate rokkansambel, tehti sporti ja vaadati dokfilme. Oma tegevust tutvustas Carolin Illenzeeri fond, toimus kampaania „Anname au”, sai teha annetusi. Päeva lõpetas siseministeeriumi demineerijate sõu.

NATO perepäeva projektijuhi Ur­su­la Pensa sõnul oli publiku huvi suur ning üritus pakkus elamust igas vanuses külastajale.

Eesti NATO ühing

  • Ürituse korraldas Eesti NATO ühing koos 30 partneriga, nende seas ministeeriumid, kaitsevägi, Kaitseliit, NATO peakorter, liitlasvägede saatkonnad, küberkaitsekeskus, MTÜ-d, välisfondid ja eraettevõtted.
  • Viimase uuringu kohaselt (okt 2013) toetas Eesti NATO-sse kuulumist 76% Eesti elanikest, sh 88% eestikeelsetest vastajatest. Pärast Ukraina sündmusi võib toetus veelgi tõusta.
  • NATO riikide relvajõududes on kokku 3 370 000 tegevteenistuses olijat, Venemaal 760 000.
  • NATO on maailma võimsaim sõjaline allianss, kuhu kuulub 28 liikmesriiki.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!