Pekingi ja Vilniuse ülikooli lähevad Eestist uued lektorid

10. apr. 2014 - Kommenteeri artiklit

Tänavu sügisel alustab Pekingi ülikoolis eesti keele ja kultuuri lektorina tööd Ilona Tragel ning Vilniuses asub tööle Sigita Komarovskyte, teatas Eesti instituudi pre.

Ilona Tragel on kaitsnud doktorikraadi Tartu ülikoolis ning töötanud sealsamas üldkeeleteaduse osakonna ja doktorikooli juhatajana. Ilona kirjeldab end kui hingelt ja südamelt keeleõpetajat, kes on alati otsinud võimalust oma emakeelt õpetada.

Pekingi välisõpingute ülikoolis alustati eesti keele õpetamist 2010. aastal. Igal aastal on Pekingis õppinud eesti keelt ja kultuuri paarkümmend üliõpilast, usinaimad on osalenud ka Eesti ülikoolide suvekursustel.

Sigita Komarovskyte on lõpetanud Vilniuse ülikoolis eesti keele eriala, õppinud vahetusüliõpilasena Tallinna, Tartu ja Joensuu ülikoolis ning omandanud ka õpetaja kvalifikatsiooni. Viimastel aastatel on ta töötanud Leedus eesti ja leedu keele õpetaja ning tõlkijana.

Vilniuse ülikoolis töötab eesti keele ja kultuuri lektor programmi toel 2002. aastast. Tänavu lõpetab teine lend eesti ja leedu keele liiterialal õppivaid üliõpilasi. Uuel õppeaastal pakub Vilniuse ülikool eesti keelt valikainena.

Eesti keele ja kultuuri akadeemilise välisõppe programmi (EKKAV) raames töötab välismaal üheksa eesti lektorit, kokku on võimalik eesti keelt õppida ligi kolmekümnes välisülikoolis. Programmi toel on eesti lektor lähetatud ka Läti ülikooli, Pariisi ida keelte ja kultuuride instituuti (INALCO), Peterburi riiklikku ülikooli, Saksamaale Göttingeni ülikooli, Tšehhi Brno Masaryki ülikooli, Ukrainasse Lvivi rahvusülikooli ja Varssavi ülikooli.

Eesti keele ja kultuuri lektorid valib konkursi alusel programmi nõukogu määratud komisjon, programmi täitja on Eesti instituut, rahastaja haridus- ja teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!