Soomes tegutsevad eesti keele õpetajad õppisid mängima

21. apr. 2014 Merike Mikk Eestikeelse Hariduse Seltsi asejuhataja - 1 Kommentaar

14. aprillil kogunesid Helsingis Eesti Majja paarkümmend Soomes tegutsevat eesti keele õpetajat. Kohale tuldi nii Turust kui ka Tamperest, nii Põhja- kui ka Lõuna-Soomest. Tutvustati uut virtuaalmängu „Retk Eestisse”, kirjasõprade klubi ning muid põnevaid eesti keele õppimise võimalusi.

Kirjastuse Iduleht esindaja Leelo Kingisepp ühendas seltskonna kiiresti keeleõppemängudega sõbralikuks kogukonnaks. Lapsemeelselt prooviti lauamänge ja arutleti, milliste lihtsate vahenditega saab keeletunni mängulisemaks muuta. Soome keele õpetajana alustanud Leelo ütles, et tema ise jõudis mängude juurde, kui mõtles, kuidas grammatika õppimist huvitavamaks teha. „Mäng teeb keele õppimise mõnusamaks. Alati peaks olema ka kindel eesmärk, mida mängu käigus õpitakse, aga vahel võib kasutada ka lihtsalt meelelahutuslikke mänge,” sõnas ta.

Leelo Kingisepp esinemas

Leelo Kingisepp esinemas

Vantaal, Espoos ja Helsingis eesti keele tunde andvad Mari-Liis Hendrikson, Virve Sjöblom ja Koidu Oja tõid kolleegidele näha uue arvutimängu „Retk Eestisse”, kus lapsed saavad seigelda viies Eesti linnas. Igas kohas ootavad neid ees mängud ja ülesanded. 3.–6. klassi lastele suunatud mängus saab uut infot Eesti kultuuri ja Eestimaa kohta. Tuntud kunstniku ja animaatori Joonas Sildre tehtud pildid kutsusid endaga kaasa. Iga sooritatud harjutusega käib kaasas kiitus ja tänutäheks saab mängija väikese aplausi.

Mari-Liis Hendrikson tutvustas õpetajatele ka omapärast kirjasõprade klubi, kus üle maailma elavad Eesti lapsed saadavad üksteisele käsitsi kirjutatud, tavalises kirjaümbrikus saadetud kirju. „See klubi sai alguse sellest, kui üks 8. klassi poiss kirjutas 2. klassi tüdrukule. Täna liiguvad need kirjad Austria, Belgia, Hollandi, Saksamaa, Rootsi ja Soome eestlastest laste vahel. Lapsed on kirjutamises väga vaimustunud ja kirjasõprade ring järjest suureneb,” ütles ta.

Helsingis eesti keelt õpetav Koidu Oja andis nõuandeid, mismoodi pärimusõpetust kodukeele tundides kasutada. „Olen saanud väga vahvaid lugusid, kui palusin lastel kirjutada, kuidas nad endale nime said või milliseid unelaule neile on lauldud,” rääkis Koidu Oja.

Helja Kirber tutvustamas eTwinningu projekti

Helja Kirber tutvustamas eTwinningu projekti

Seminari lõpuosas tutvustas Tiit Tõnnov teistmoodi eesti keele õppimise võimalusi ja Helja Kirber rääkis Euroopa sõpruskoolide projektist eTwinning. Annamari Kajasto rääkis, mismoodi tegutsetakse koolide kultuurilist mitmekesisust ja mitmekeelsust toetava projekti raames.

Traditsiooniline eesti keele õpetajate seminar, mille peakorraldajaks on Soomes tegutsev Eestikeelse Hariduse Selts, toimus kolmandat korda. Seminari seekordseteks koostööpartneriteks olid Eesti Instituut Soomes, Tuglase Selts ja projekt „Yksi maailma – monta kieltä” („Üks maailm – mitu keelt”).


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Soomes tegutsevad eesti keele õpetajad õppisid mängima”

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!