Tallinna Südalinna kool kutsus lapsi lugema

23. apr. 2014 - Kommenteeri artiklit

15. aprillil pandi Tallinna Südalinna koolis alus uuele traditsioonile. Toimus ülelinnaline 1. ja 2. klasside lugemisvõistlus „Ladus lugeja 2014”, millest võttis osa 70 õpilast 20-st Tallinna koolist, võrdselt poisse ja tüdrukuid.

Tervituskõnes ütles direktor Veiko Rohunurm, et kool on liitunud rahvusvahelise URBACT Prevent projektiga, mille üks väljund on lugemise propageerimine laste seas. Tallinna Südalinna koolis pannakse lugemisele suurt rõhku: õpetajad teevad tihedat koostööd kooliraamatukoguga ning klassides on käinud raamatuid ette lugemas lisaks õpetajatele ka direktor ise. Hiljuti toimus koolis lugemisvõistluse eelvoor, mis läks hästi korda. Pärast seda otsustati lugema kutsuda ka teisi koole.

Lugemisvõistlus toimus kahes grupis – esimesed ja teised klassid. Iga õpilane sai endale loosiga ühe Henno Käo teksti, tutvus sellega 30 sekundit ning luges siis valjusti ette. Hindeid pani žürii viiepallisüsteemis, hinnates eraldi lugemise ladusust ja ilmekust.

Esimese klassi žüriisse kuulusid emakeeleõpetaja ja Eesti Lugemisühingu nõukogu ekspert Virve Maasik, Tallinna Südalinna kooli logopeed Aili Keres ja Õpetajate Lehe toimetaja Tiina Vapper. Teise klassi õpilasi hindasid Eesti Päevalehe keeletoimetaja Anneli Paasoja, näitleja ja lavastaja Loore Martma ning Tallinna Südalinna kooli emakeeleõpetaja ja raamatukogu juhataja Mirjam Palumets.

Viis tüdrukut ja viis poissi esimesest ja teisest klassist pääsesid edasi teise vooru, kus neil kõigil tuli esitada üks ja sama tekst.

Tublisid lugejaid oli palju, kuid žürii pidi tegema valiku ja selgitama välja parimatest parimad:

1. klasside poiste arvestuses:

 1. koht Karl Elias Saue – Tallinna Kesklinna põhikoolist
 2. koht Rasmus Pedari – Jakob Westholmi gümnaasiumist
 3. koht Frank Richard Armin Kolk – Tallinna reaalkoolist

1. klasside tüdrukute arvestuses:

 1. koht Ingrid Hints – Tallinna reaalkoolist
 2. koht Karoliina Sillmann – Tallinna inglise kolledžist
 3. koht Marylin Viiask – Lasnamäe üldgümnaasiumist

2. klasside poiste arvestuses:

 1. koht Hans Robert Kannukene – Tallinna reaalkoolist
 2. koht Kevin Kamm – Tallinna Mustamäe gümnaasiumist
 3. koht Tõnn Teder – Jakob Westholmi gümnaasiumist

2. klasside tüdrukute arvestuses:

 1. koht Anette Kipso – Tallinna 21. koolist
 2. koht Kristiina Marie Palu – Tallinna Lilleküla gümnaasiumist
 3. koht Emma-Liis Türk – Tallinna Südalinna koolist

Lugemisvõistlusest võtsid osa ka Lasnamäe vene gümnaasiumi ja Haabersti vene gümnaasiumi 1. ja 2. klassi õpilased, kes pälvisid tubli lugemise eest žüriilt palju kiidusõnu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!